Хиляди фалшиви ТЕЛК-ове и милиони левове, потънали в пясъците заради изплатени фалшиви инвалидни пенсии - така вчера прокуратурата обобщи проверките си за издадените и получени фалшиви решения от ТЕЛК. Според председателя на Съюза на слепите Васил Долапчиев това е ПР-акция. 
 

Отдавна сме престанали да се изненадваме от действията на институциите. Системата на ТЕЛК работи отдавна, проблеми има, но акцията и резултатите от нея се преекспонират. Прокуратурата дава квалификации, на които няма право. Обемът на нарушенията не е този, който ни внушават.  Всеки може да отвори сайта на НОИ и да види т. нар. „черна тричленка“ от експерти, които на случаен принцип бият един печат върху телковите решения и ги атакуват в НЕЛК. 

Според цитираните от Долапчиев данни на година се издават между 35 000 и 40 0000 ТЕЛК-решения като броят на атакуваните е  между 6 и 7 хиляди от тях. Това означава, че се оспорват около 20 процента от решенията като само при процент - процент и половина от тях или намаляват степента на уврежданията, или отпадат като издадени. 

Така че, това което твърди прокуратурата е невярно.  Това се прави с цел обществото да бъде подготвено да приеме негативните последици от новата наредба за медицинска експертиза, която доведе до отнемането или намаляването на права на десетки хиляди българи.