Анита Мейзер отъпка широка пътека през гъстите храсталаци на правосъдието. По нея вече минават тези, чиито половинки са намерени вкъщи удушени. Защото едно е убийство по непредпазливост, друго е умишлено убийство.

За първото може да се разминеш и с условна присъда, за второто те чакат дълги години в затвора. Така се случва и с Васил Василев, който миналата седмица беше арестуван за убийството на приятелката си Калина. Момичето беше открито в хола на апартамента си голо и удушено. Васил не помнел нищо от фаталната вечер, но споделил ей така пред лекари и адвоката си, че двамата практикували недотам стандартни интимни игри и това било нещо ново за него. Тоест може да съм я удушил, докато сме правили по-груб секс, но не съм искал да я убивам. Има си и термин - “еротична асфиксия”, или фетиш към душенето, пише 24 часа.

При него се намалява притокът на кислород към мозъка и така се усилва оргазмът.

Мъжът на Анита Мейзер беше намерен мъртъв, задушен със свински опашки около врата му. Човекът тренирал за сила и искал да ги скъса с мускулите на врата си, но не успял, а през това време жена му била до магазина. Няколко пъти сменя версиите си за това какво се е случило. В крайна сметка я осъдиха на 3 г. за причиняване на смърт по непредпазливост и сега се чака последната инстанция. Повечето от времето Мейзер излежа в ареста.

Дали това ще се случи и с готвача Васил Василев, още не е ясно, но едва ли. Още от самото начало Мейзер беше обвинена за убийство по непредпазливост, докато това на Василев е за умишлено убийство.

Защитната версия за инцидент по време на груб секс издиша въпреки опитите на защитата да прокара тази версия. По всичко личи, че момичето е поредната жертва на партньор, който избива комплексите и несигурността си с насилие.

Васил не е Анита и по друга причина. Ексцентричната варненка веднага се е обадила в полицията, когато е видяла съпруга си мъртъв. Тогава в паниката си е предложила и подкуп на полицая, за да не се разчува за случая.

Калина от кв. “Банишора” умира в нощта на 15 срещу 16 януари. Повече от 12 часа по-късно Васил започва да праща есемеси на баща си и на приятелите си, че ще се самоубива. Достатъчно време, за да скалъпи защитната си версия. Той не звъни в полицията, а на близки. Още повече че замъгление на съзнанието от няколко успокоителни и 100 г алкохол няма как да има. “Удуших я при секс” едва ли ще мине, но знае ли човек? Правосъдието помни какви ли не обрати. Освен това Васил е чувствал вина и е направил нескопосан опит за самоубийство. При Анита Мейзер замъгление на съзнанието нямаше, както и суицидни мисли. Те се появиха по-късно.

Ако през часовете, прекарани с трупа на любимата му, Васил се беше разчел из нета, щеше да види, че наистина хора умират от еротична асфиксия. Само в САЩ те са между 500 и 1000 всяка година. Но 90% от случаите са при мастурбация.

Следващото безумие, което може да се съчини, е, че жертвата се е самозадушила, а преди това се е самонаранявала, за да изпита екстаз.

Би трябвало Васил Василев да има повече мозък в главата от съгражданина си - примитивният изверг Северин от Русе, който изнасили и уби Виктория Маринова. Опитва се да се самозащити и да лъже, което е негово право, разбира се. Но за да признаеш убийство, се иска поне малко мъжество. И положението му ще се улесни, ако признае - максимум 20 г. в затвора. Иначе може да лежи до живот.

И Северин не помнеше при разпитите си в полицията, защото бил надрусан и пиян, но после лека-полека започна да признава. Което пък поставя под съмнение кой от двамата е по-адекватен.