Снимка: Булфото

Апелативният съд във Варна отмени като незаконосъобразно определение на Окръжен съд – Варна от миналата седмица, с което спрямо Елица П., привлечена като обвиняема затова, че в съучастие с друго лице приготвяли и разпространявали забранени от закона наркотични вещества е била определена мярка за неотклонение „домашен арест“. Втората съдебна инстанция уважи протеста на прокуратурата и намери, че близо 5 месеца сдлед първоначалното задържане под стража, Елица трябва да остане в ареста.

Пресслужбата на съда Варненския апелативен съд припомня, че обвиняемата е в ареста от края на м.август тази година. Оперативна информация и последвалата я специализирана полицейска акция довела до задържането на Елица и на Тихомир И.. При първоначалния им арест е било установено, че приготвянето на дрогата ставало в жилище в м-ст „Зеленика“, а в апартамент във Варна са били установени прекурсори и наркотични вещества.

Въззивната апелативна инстанция споделя аргументите на ОС - Варна, че събраните в хода на разследването гласни и други свидетелства обосновават предположението, че Елица е съпричастна към престъпната дейност, за която е привлечена като обвиняема. За разлика от първата съдебна инстанция обаче, Варненският апелативен съд счита, че все още съвсем реална, а не хипотетична е опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение обвиняемата да се опита да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Производството и разпространението на наркотични вещества е тежко престъпление, с висока степен на обществена опасност и се наказва строго от закона. Нещо повече. Пекурсорите са вещества, достъпни в аптечната мрежа, а този факт води съда до извода, че ако търпи мярка за неотклонение в дома, където преди са били открити вещества и прекурсори, то  Елица би могла да извърши престъпление.

Определението, с което Варненският апелативен съд отмени „домашния арест“ и потвърди задържането под стража на Елица П., обвиняема по досъдебно производство с друго лице затова, че в съучастие приготвяли и разпространявали забранени от закона наркотични вещества не подлежи на обжалване.