От следващия месец Tesla възнамерява да започне в Европа доставките на електромобилите Model 3, модификация Long Range. Компанията очаква само разрешението на Управлението за контрол на автомобилното движение (RDW) на Холандия. Това ще даде възможност на Tesla да продава своите електромобили на цялата територия на Европа, без да се налага да получава разрешението на всяка страна от ЕС. Всъщност, това е една формалност, понеже в началото на месец януари тази година Tesla стартира предварителните продажби на Model 3 в редица европейски държави.

Европейският дебют на Model 3 идва в критичен момент за Tesla. Преди няколко дни компанията съкрати седем процента от работните места, за да намали разходите и едновременно с това да увеличи производството на по-евтини версии на електромобила. Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск съобщи за съкращенията чрез електронно писмо до служителите, в което изрази и надежда, че доставките на по-скъпи версии на Model 3 в Азия ще генерират повече печалба. А продажбите на седана в Европа и Китай ще помогнат на компанията да компенсира намалените данъчни отстъпки при покупката на електромобили.

Мъск подчерта и важността на продажбите на по-евтини версии на Model 3. Благодарение на този електромобил, Tesla може да разшири експанзията си и на другите пазари. Миналата година компанията продаде 138 хиляди електромобила в САЩ и сега се насочи към Европа.