Заводът за волани в Благоевград е застрашен от закриване и 300 работници могат да останат на улицата. Тревожният сигнал дойде на редакционната поща на „Струма” , след това работници потвърдиха притесненията си. Те разказаха, че вчера в 16 часа шефът им ги събрал и обяснил, че предишния ден е провел среща с румънския бизнесмен от ръководството на фирмата. Той казал, че ако до две седмици не бъде намерена нова фирма на мястото на канадската „АЛС България”, заводът в Благоевград ще бъде затворен и производството ще се изнесе в Румъния.

Припомняме, че преди два месеца бе закрита цяла производствена линия за автомобилни тапицерии – седалки и подлакътници за БМВ, „Мини Купър”, „Ауди” и „Волво”. Това се случи веднага след като поръчката за Словакия бе изпълнена. Тогава работници сигнализираха, че се задава голяма вълна от съкращения, която ще отнесе около 100 човека. На шивачите бе предложена работа в цеха за волани, където обаче условията са тежки и заради лепилата има голямо текучество. Заради това повечето предпочетоха да отидат на борсата, а други започнаха работа в шивашки фирми. Тогава плъзнаха слухове, че канадската компания „АЛС България” ще мести завода в сградата на текстилния завод „Струматекс“ или пък че дори ще се изнася в Мароко, но управителят на дружеството Шон Бош обясни, че не става въпрос за съкращаване, а за преструктуриране.

„В завода имахме няколко проекта, но поради липса на достатъчно персонал ще развиваме само производството на волани. Няма да освобождаваме работници, а ще ги пренасочим на сходни длъжности. Местим се в друга сграда, тъй като сегашната е прекалено голяма, като целта ни е да оптимизираме разходите. Продължавам да смятам, че в Благоевград има добра инвестиционна среда, но за малки компании. Оказа се, че няма достатъчно работна ръка, а първоначалните ни намерения бяха да разкрием 800-900 работни места, но не успяхме да намерим хора. В момента в завода в Благоевград работят 330 човека, средната заплата е между 700-900 лв., с плащанията на бонуси. Заводът остава, но ще се пренесе в друга, по-малка сграда. Имаме поръчки за големи клиенти в Германия и Румъния. Бъдещето на компанията зависи от всички нас – ръководство, служители и работници”, каза тогава Шон Бош.

Каква е ситуацията два месеца по-късно, не е много ясно. Вчера г-жа Кулишева, която беше връзката ни с канадската фирма, бе лаконична, че ако има промени, те ще бъдат огласени по подходящ начин от „АЛС България”. „Аз съм техен бизнес партньор по отношение на „Човешки ресурси” и не съм упълномощена да давам изявления“, каза тя. 

Припомняме, че заводът бе открит в Благоевград в края на 2016 г. в сградата на бившия шивашки цех „Неокнит“. Тогава управителят Шон Бош обеща  инвестиция между 500 хиляди и 1 милион евро. Вероятно заради това канадската компания бе посочена от кмета на Благоевград Атанас Камбитов като един от най-големите инвеститори в общината.

Вчерашното изявление на шефа на завода стресна работниците, които не са наясно какво ги чака след 2 седмици – ще се намери ли нова фирма да поеме управлението, или всички отиват на борсата?

БЕТИНА АПОСТОЛОВА