Истински скандал се разрази в Турция, след като дами бяха посъветвани да не ближат сладолед, защото не било „по етикет“. В социалните мрежи много потребители разкритикуваха съвета и поредния опит да се ограничи свободата на хората, пише Факти.бг.

Общинските власти в истанбулския квартал „Баджълар“ организираха двумесечен курс по етикет, на който са се записали няколко млади жени. Един от съветите, които получили, е да не ближат сладолед на обществено място, ако искат да бъдат „елегантни дами“ в Истанбул.

Курсът „Как да бъдеш дама в Истанбул“ учи жени на различни правила от етикета, включително обличане, походка и говорене. Съветът за сладоледа обаче разпали страстите в Турция, след като местен вестник разпространи информацията. Потребители в социалната мрежа обявиха, че това нарушава правата на жените. Други пък посочиха, че е редно сладоледът да не се ближе, защото не е изискано.

Потребител в Туитър изрази мнение и по какъв начин трябва да се яде банан – с нож и вилица. Лекторката на курса Арзу Арда обаче отхвърли критиките, посочвайки, че етикетът е залегнал в турската религия, традиция и култура. По думите й погрешно се е създало впечатлението, че курсът е девическо училище. Целта е била друга – преподаване на обноски и подходящо поведение за жените, които искат да бъдат изискани и изящни.