Д-р Мариана Контева е инвазивен кардиолог и управител на болницата по кардиохирургия “Аджибадем Сити Клиник - Бургас. Член е на Европейското дружество по инвазивна и интервенционална кардиология, на Европейското дружество по ангиология, Националното дружество на инвазивните и интервенционалните кардиолози, на Българското дружество на кардиолозите. Придобива специалността инвазивна ангиология през 2017 г. Д-р Контева сподели специално за читателите на в. “Доктор” кои новости в инвазивната кардиология вече се използват рутинно в болницата. 

- Д-р Контева, кои са новостите в инвазивната кардиология и кои от тях вече прилагате във вашата болница Аджибадем Сити Клиник - Бургас?

- Много са новостите в инвазивната кардиология. Тя напредва сериозно в области, които досега бяха приоритет само на отворената хирургия. Профилактиката на българите е занемарена, все повече хора идват в изключително тежко състояние, налагат се повторни операции, а отворената хирургия е прекалено рискована за тези пациенти. Затова инвазивната кардиология навлезе в клипсирането на митралната клапа при тежка неоперабилна митрална недостатъчност и в имплантирането на аортни клапи при пациенти с много съпътстващи заболявания. Изцяло приоритет на инвазивната кардиология са дисекациите на аортата, аневризмите на торакалната (гръдната) и абдоминалната (коремната) аорта.   

Имплантират се все по-нови генерации стентове, включително резорбируемите стентове - които след 2 г. се самостопяват. Те са добра перспектива за млади пациенти, преживели коронарен инцидент, тъй като тези хора не стават заложници на доживотна терапия.   

Реално инвазивната кардиология в България навлезе в области като строук терапията на мозъчносъдови заболявания, в цялостното стентиране на каротидни артерии, в тромбоаспирацията при инсулт, в използването на стент ретривъри, които издърпват тромба от зоната, която е запушил. Освен това изцяло в лечението на периферната патология навлезе отварянето и протезирането на атеросклеротично повредени и запушени съдове на крайниците. 

Няма новост, която инвазивните кардиолози у нас да не прилагат. А всичко, което се прави в инвазивната кардиология, го правим и при нас, в нашата болница. 

- С каква апаратура и с какви специалисти разполагате?

- Най-голямата ценност на моята болница е екипът. Една болница може да е много красива като сграда, да се намира на добра локация, да разполага с иновативна апаратура и с всякакви допълнителни екстри, но екипът е най-важното. Разбира се, разполагаме и с апаратура, която е възможно най-високотехнологичната и модерна в света - например машина ЕКМО (екстракорпорална мембранна оксигенация), прилагане на  cellsaver метода, който редуцира кръвозагубата и тя е минимална. При нас тези методи прилага д-р Увалиев, и то абсолютно на световно ниво. Искам да спомена и огромния съпорт на шефа на кардиология д-р Светослав Гогов, който винаги е до мен, както се казва, и в хубаво, и в лошо (смее е се). Д-р Самуил Казаков е новото попълнение в екипа, шеф на отделението по кардиохирургия, с огромно желание и амбиция за въвеждане на минималноинвазивни  техники при сърдечните операции, които спестяват на пациента доста от посттравматичния стрес от оперативната намеса. 

Най-ценното, което прави болницата значима, е нейният екип, хората. За осем години в Бургас успяхме да създадем мултидисциплинарен екип, който работи комплексно. Няма друга болница с такъв съпорт между хирурзи, анестезиолози и кардиолози, в която всеки ден да се обсъждат пациентите и да се търси най-доброто решение за тях. При въвеждане на нова методика целият екип застава зад отделението, което прави иновацията. 

На коледните и новогодишните празници си пожелах да продължавам да работя с тези хора, защото те идват с радост и усмивка на работа! А да ставаш с радост и да тръгваш на работа с ведро сърце и с желание - това са постигнали на съвсем малко места. 

- Дайте пример за работата на вашия интердисциплинарен екип при някои от тежките случаи?

- Дисекация на аортата е изключително тежко състояние и решението за последващата инвазивна процедура трябва да се вземе за минути. При такива случаи всички се сплотяваме, за да помогнем на пациента. В един от почивните съботни дни през декември спасихме двама пациенти. Единият беше с аневризма на коремната аорта, а другият - с дисекация на гръдната аорта. Цялата болница беше на крак. Единият от портиерите каза, че толкова много лекари и персонал не е виждал и в работни дни. Никой не си тръгна, докато не приключиха успешно всички процедури, докато не направихме контролните тестове, за да сме сигурни, че пациентите са добре. И като че по сигнал на другия ден, в неделя, отново се събрахме, за да видим как се чувстват. При нас мултидисциплинарният екип освен по протокол работи и по съвест. Това няма как да се постигне чрез правила, по задължение. Независимо от написаните правила, които са необходими и помагат, тук създадохме атмосфера на приятелство и огромно желание за работа, за да оцелее всеки наш пациент, независимо дали този пациент е на отделението по хирургия, по инвазивна кардиология или по реанимация. 

- Какво ново ще въвеждате съвсем скоро?

- Важно е пациентите на Бургас, на областта и на България да знаят, че след празниците ще въведем като рутинни процедури минималноинвазивната хирургия за оперативно лечение на клапни дисфункции. Малко специалисти у нас владеят този модерен и иновативен метод за лечение на всички заболявания, при които клапите на сърцето или не се затварят добре и изпускат кръв, или са твърде тесни и не пропускат достатъчно кръв. Чрез този метод се избягва голям хирургичен разрез, травмата от операцията е по-малка и възстановяването на пациента наистина става за часове. Д-р Самуил Казаков, новият шеф на отделението по кардиохирургия, е специалистът, който ще започне прилагането на минималноинвазивната хирургия в Кардиохирургичния център.

Екипът ни ще развива все повече ендоваскуларното лечение на пациенти, прекарали инсулт. За нас е важно също да засилим профилактиката, да търсим активно пациенти със стеноза на каротидните артерии, за да предотвратим последващите инсулти. 

В последните месеци в клиниката е тенденция да поставяме рутинно повече от един артериални графтове, което дава възможност на пациента да живее без страх, че графтовете може да се запушат. Реално се възстановява кръвоснабдяването и артериите стават практически “вечни”. 

Имаме много сериозни планове за 2019 г. Предстои трима колеги да вземат научни степени. Екипът ни е сериозно амбициран да поддържа високото ниво на медицината в Бургас. Пожелаваме си да има все по-малко неспасяеми болни. Пожелаваме си профилактиката да стане наистина приоритет за системата на здравеопазване, за обществото, за всички нас. Нека всички да повярват, че когато вземат мерки навреме, заболяването може да се избегне или поне да не е с тежестта, в която често го срещаме сега - за да не загубим без време своите близки или приятели. 

Мара КАЛЧЕВА