Може ли Porsche да се превърне в „европейския Tesla“?

През есента ви съобщихме новината, че немският автомобилен гигант Porsche се отказва окончателно от дизела, като вече ще разчита единствено на хибриди и електрически автомобили. Един от флагманите на тази промяна ще е стилното возило Taycan, което трябва да се появи по-късно тази година.

Познат преди като проект с кодовото име Mission E, Taycan беше представен като идея през 2015 и представлява изцяло електрическа кола. Преди няколко седмици, от немската компания се похвалиха, че голяма част от желаещите да седнат в Taycan идват от редиците на почитателите на колите на американската Tesla. Любопитно е, че през 2017, именно Tesla S беше обвинен като големия виновник за по-слабите продажби на компанията в САЩ от шефа на Porsche Cars North America Клаус Целмер. Нещата обаче започват да се променят в положителна посока. Това разбираме от скорошно изявление от страна на Porsche, цитирано от Automobilwoche. И това се изразява в конкретни цифри. Porsche

„Porsche удвоява планираните бройки за своята изцяло електрическа спортна кола Taycan, заради прогнозираното силно търсене“, може да се прочете в изявлението. Така, вместо заложените за производство 20 000 автомобила от серията, сега Porsche ще произведе 40 000.

Taycan ще развива от 0 до 100 километра в час за 3.5 секунди с максимална скорост от 249 км/ч. Батерията ще може да издържи пробег от 498 километра с едно зареждане и ще може да се презареди за изминаването на до 400 километра само за 20 минути чрез технологията за зареждане на компанията.