Издирват собственици на каравани, заради разрушените дюни на Къмпинг „Смокиня“

Собствениците не могат да бъдат установени, защото караваните нямат регистрационни номера

Вече има повдигнати обвинения, каза министърът на туризма Николина Ангелкова

Караваната на бизнесменът, обвинен, че е поръчал разораване на дюните на Къмпинг „Смокиня“, за има гледка към морето, още стои на плажа. Имотът е частен, въпреки че е в защитена територия. На плажа обаче има още няколко каравани. Пред бТВ директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова каза, че е потърсихме съдействието на полицията.
Срещу собствениците им многократно са подавани сигнали, но те не могат да бъдат установени, защото караваните били без регистрационни номера.
По думите й една природна забележителност трудно може да се възстанови. Ще бъдат извършени проверки, които да не допускат каравани и палатки върху дюните.
Детелина Йорданова от „Защитени територии“ към РИОСВ – Бургас каза, че специализираната карта, върху която са отразени дюните е собственост на Агенцията по кадастъра.
Едната от трите каравани така се е вкопала в пясъка, че ако собствениците й направят опит да я извадят, ще разрушат цялата дюна, каза репортерът Лора Стаматис.
Разорани са повече от декар бели пясъчни дюни, които са едни от най-ценните. Те бяха заравнени за няколко часа с незаконен багер, нает срещу 1000 лв.
По отношение на къмпинг „Смокиня” вече има повдигнати обвинения, каза в „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова.
„В Закона за защитените територии ясно е записано, че дюните не трябва да бъдат разрушавани. Всеки един гражданин независимо от собствеността е длъжен да ги опазва и да се съобразява със закона. Ако извърши нарушение, се наказва. Законът предвижда до 3 години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лв.”, обясни Ангелкова.
Тя съобщи, че мобилни екипи започват да проверяват плажовете, за да няма други разорани дюни.
„От вчера работят наши мобилни екипи. Те ще обикалят плажовете, ще наблюдават дали няма някъде багер“, каза още министърът.

В категории: Созопол