Сириецът Атеф Хсара, който е единият от петимата задържани за финансиране на тероризъм, е разложки зет. Той живее в Разлог още от 90-те години в апартамента на съпругата си в жк „Саровица“. 

Сириецът Атеф - един от арестуваните за финансиране на терористи, получавал трибуна за изява в bTV 

Жилището е било едно от 50-те, за които Главна прокуратура обяви, че са били претърсвани. Съседи споделиха, че апартаментът е претърсван рано сутринта в събота. Семейството от няколко дни не било в града. Хората споделиха още, че не са запознати с какво се занимава Хсара. Дълги години е бил безработен, преди известно време се занимавал с износ на коли за Сирия. Пътувал много, а от известно време бил започнал работа във Варна и често отсъствал. 

Съпругата му работи като акушерка в РО на МБАЛ – Разлог. Семейството има двама големи синове, които живеят в София, занимавали се с отдаване на коли под наем (Рентакар), имали и сервиз. 

Хората споделиха, че са изненадани от новината и дори не са предполагали, че мъжът се занимава с противозаконни дейности. Около новогодишните празници са били в дома си, но от няколко дни били извън Разлог, пише struma.bg. 

Атеф Хсара и останалите от групата са с наложени от специализирания съд постоянни мерки „задържане под стража“. Срещу задържаните са повдигнати две обвинения. Групата е уличена в това, че е извършвала небанкови парични операции по метода “Хауала”, при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

Специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС и ГДБОП стартираха още в края на миналата седмица активни процесуално-следствени действия по разследване дейност на група чужди граждани по организиране и осъществяване на територията на Република България на нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери по т.нар. метод „Хавала“ в рамките на международна организирана престъпна група. Акцията бе проведена на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

Още в петък Главна прокуратура обяви, че по искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване в 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност за събиране на доказателства са извършени 7 претърсвания и изземвания.

В хода на разследването са иззети документи, пари, около 32 000 евро, и др. вещи. Първоначално са задържани 43 лица за срок до 24 часа по реда на ЗМВР. След извършен анализ на събраните доказателства Специализираната прокуратура остави в ареста шестима от задържаните, всички с постановена от вчера постоянна мярка „задържане под стража“.