С 30 км/час ще караме само в зоните край детските градини

Трябва да предприемем мерки, за да спре тази безумна война по пътищата, каза Росен Рапчев


Скоростта е тази, която ни убива на пътя, каза главен инспектор Росен Рапчев




В новия Закон за движение по пътищата, който ще предложим, имаме мярка за намаляване на скоростта до 30 км/ч., но става въпрос само за зони за споделено движение, където има детски градини и училища. Това каза в сутрешния блок на БНТ началникът на сектор "Пътен контрол" в Главна дирекция "Национална полиция" Росен Рапчев.

В тези зони максималната скорост не трябва да превишава 30 км/час, защото колкото по-бързо се движи един шофьор с колата си, толкова по-трудно може да реагира при нежелателна ситуация, добави той.

Росен Рапчев опроверга информацията за това, че скоростта в населените места ще бъде намалявана драстично и отчете 25-30% ръст на събираемостта на средствата от глоби по пътищата през 2018 г.

„Скоростта е тази, която ни убива на пътя. По-високата скорост увеличава риска от инцидент“, добави Рапчев.

По думите му гражданите изключително се хващат за рестриктивните мерки, но не трябва да гледаме през погледа на нарушителя.

„От 17 януари има постановление на Министерския съвет за мерки, с които всяка институция, имаща отговорност във връзка с безопасността на движението на пътищата, трябва да предприеме, за да спре тази безумна война по пътищата. Загиват по 600 човека на година. Това е ужасяващо!“, каза Рапчев.

В категории: Животът