Впечатляваща изложба нареди в залите на градската галерия в Благоевград чешкият художник Петр Йедличка. Специално за събитието и за реденето на творбите авторът, завършил „Скулптура“ в България заедно с бившия министър на културата Вежди Рашидов през далечната 1978 г., пристигна с брат си, който пое и ролята на личен фотограф.

Публиката в залите на откриването бе рехава, вероятно заради ранния час, но пък художникът успя да омагьоса присъстващите с прямотата и искреността на общуването си, а на колегите си от благоевградската гилдия разкри специфичната техника на изработване на скулптурата.

„Показаха ми я в Япония, защото и аз бях много любопитен как се получава“, разказа авторът. „Веднага с изваждането от пещта се покрива с дървени трици, така се получава този ефект”, посочи повърхността на творбата си художникът.

Присъстващите се оказаха късметлии и защото имаха удоволствието да опитат няколко вида домашни сладки, приготвени специално за случая от съпругата на Петр Йедличка. „Тя е пианист“, с усмивка творецът отхвърли предположенията, че е професионален сладкар, и покани присъстващите да опитат оригинално чешко пиво и билковия ликьор бехеровка, известен още и като „кралската напитка”.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА