Роскомнадзор заведе административни съдебни дела срещу Facebook и Twitter за отказа да съхраняват базите данни с данните на руските потребители на територията на Русия. Пресслужбата на регулаторния орган съобщи, че социалните мрежи са представили само „формални отговори“ на конкретните обвинения.

„Компаниите, управляващи социалните мрежи Facebook и Twitter, представиха само формални отговори на нашите искания за потвърждаване локализацията на личните данни на руските потребители на територията на Русия. В тях не се казва нищо конкретно за фактическото изпълнение на законодателството към днешен ден, както и за сроковете за изпълнение на нашите законови норми в бъдеще.

Във връзка с това, Роскомнадзор завежда административни съдебни дела по отношение на двете компании“ – заяви пресслужбата на Роскомнадзор.

Ако Facebook и Twitter игнорират това предупреждение на руския регулаторен орган, ще им бъде наложена глоба по 5000 рубли (около $75 към днешния курс). Интересно е, че тези компании нямат филиали в Русия и не се знае, как точно Роскомнадзор ще си вземе тези пари. А може би се надява, че Facebook и Twitter ще намерят начин доброволно да преведат въпросните суми.

От 1-ви септември 2015 година в Русия действа закон, според който всички интернет компании, включително и чуждите, трябва да съхраняват данните в сървъри, физически разположени на територията на Русия. При неколкократно нарушение на тези изисквания следва блокиране.