СНЦ „Жените на Казанлък” имат нова кауза – да помогнат на Родилно отделение в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. Те започват набиране на средства за закупуване на електрокардиограф, апарат, който е нужен в ежедневната работа за грижата към новородените.
Казанлъчани могат да се включат в каузата за набиране на средства за така необходимия апарат като се свържат на тел: 0893 42 47 97 и на e_mail: [email protected]

От началото на тази година в Родилното отделение в Казанлък са проплакали 21 бебета, а през 2018 г. са се родили само 428 деца, с 30 бебета по-малко от 2017 г.
„През минали години тук сме имали по 1700 раждания на година. Държавата трябва да предприеме мерки за увеличаване на раждаемостта и намаляване на отрицателния прираст на нацията.”, сподели с болка д-р Валентина Рашева, която е с 42 години стаж в казанлъшката болница.

„В отделението работят само 7 лекари и 12 акушерки и сестри. Проблемът с кадрите от години е тежък. Броят на акушерките, както и на медицинските сестри в цялата страна е под необходимия според Националната здравна карта,” разказва ст. сестра Дженка Пенева.

Днес, в Деня на родината помощ СНЦ „Жените на Казанлък” и Тракийско дружество „Капитан Петко войвода” – Казанлък поздравиха екипа на АГО в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”.
Пресъздаден бе традиционния обичай „измиване на ръцете на акушер”. По стар обичай, организаторите поднесоха на казанлъшките лекари и акушерки питка с мед. С китка от фолклорни изпълнения представители на Тракийската фолклорна група поздравиха медицинския екип на отделението.

Поздравителен адрес на началника на АГО д-р Тодор Гаргов  връчи председателят на Сдружението на жените Стела Кехайова.