Намалява броят на желаещите татковци да присъстват на раждането на своите деца, отчетоха на Бабинден от Акушеро-гинекологичния комплекс към УМБАЛКанев”.

Мъжете трудно издържат на гледката и родилните мъки на своите половинки и това е най-вероятната причина за отлива. В същото време се наблюдава ръст на непълнолетните родилки, които за една година от 34 вече са 40. Най-малката е била на 14 години, а точно днес, на Бабинден, е родило момиче на 15 години, информира Русе Медиа.

И на празника си лекарите, акушерките и сестрите от АГ-комплекса имаха доста работа – само до обед бяха изродени 4 бебета. Медиците бяха поздравени от депутатите Пламен Нунев от ГЕРБ и Пенчо Милков от БСП, от кмета Пламен Стоилов, зам.областния управител Валентин Колев, ректора на РУ проф.Христо Белоев, както и от изпълнителния директор на УМБАЛКанев“ доц.Александър Парашкевов.

Празникът бе и повод за статистика за 2018 г. , когато в АГ-комплекса са се родили повече момчета – 690, докато момичетата са 637. Сред тях има 31 двойки близнаци. Общият брой на бебетата е с 91 по-малък от предходната година, което съответства на тенденцията в цялата страна, коментира доц. д-р Георги Хубчев, началник отделение „Акушерство и гинекология” към УМБАЛКанев”.

Много важна е работата на отделението по неонатология, където се помага на бебета от Русенска област и градовете Тутракан, Разград, Бяла, Кубрат, Силистра. Приетите новородени са били 1317, като от други болници са 25. Броят на недоносените деца е 136.

Бебето, което е било с най-ниско тегло и се е преборило с лекарите за живота си, е Галин. То е било с тегло 730 грама. Рекордьорът е Ялън, който се е родил цели 5,050 кг.

Радостен е фактът, че в АГ-комплекса няма недостиг на кадри, а половината от персонала е под 40 години. Това е клинична база за обучение на лекари-специализанти, бъдещи акушер-гинеколози, и студенти по акушерство в Русенския университет.