Традициите, свързани с Бабинден, и тази година с пълна сила оживяха във всички населени места на община Ценово.

Обичаят е един от най-тачените и обичани в празнично-обредната система в региона. Ритуалите започнаха да се изпълняват още от неделя и продължи на 21 януари, когато по стар стил се отбелязва Деня на родилната помощ. Навсякъде се вихриха много настроение, смях и веселие.

На празничната трапеза в Новград заедно се събраха повече от 70 жени от различни етноси. Всеки от участниците получи в свитък индивидуално поздравление и китка цвете. Преди началото на тържеството бяха възпроизведени ритуалите на Бабинден - посрещането на акушерката  в дома на свекървата и израждането на бебето. Главни действащи лица се оказаха членовете на местния пенсионерски клуб. Заслужена почит беше отдадена и на дългогодишната акушерка Светла Николова. Присъстващите единодушно приеха и гласуваха Кодекс на бабите. Според документа те трябва да полагат грижи за внучетата си и да не намират кусури на снахите си. В противен случай младите ще оставят децата на бабино отглеждане и ще отидат да се веселят на дискотека. Високият емоционален градус придоби нови измерения с определянето на призьорките за най-секси и най-танцуваща баба.

С шествие по улиците започнаха инициативите, посветени на празника, в Долна Студена. От центъра на селото самодейци с песни и кръшни хора се отправиха към здравната служба. Д-р Даринка Митева се погрижи да посрещне скъпите гости по подобаващ начин, които в хумористичен вид засвидетелстваха своята признателност към акушерката. С титлата „Мис баба“ тази година се окичи Петя Дамянова, която поведе народните хора и танци, продължили няколко часа. Много положителни емоции предизвикаха занимателните игри. Три млади баби трябваше да покажат бързина, сръчност и умения при събличането, слагането на памперс и обличането на малко дете. Не бяха забравени и младите родилки, които трябваше само с уста да обелят и изядат банан без да използват ръцете си.  

В Ценово празникът започна с хоро на централния площад. По стародавна традиция млади жени и баби се отправиха към здравната служба, за да поздравят акушерката. По-възрастните разказаха как едно време са се раждали и отглеждали деца. Един от местните самодейци, дегизиран като сестра Щъркелова, извърши контролен преглед на детето като постави диагноза, че е здраво и наддава според нормите. В специално подготвена количка „акушерката“ под звуците на музика се отправи към останалите участници в празника. Секретарят на общинската администрация Мария Найденова прочете поздравителен адрес от името на кмета на общината д-р Петър Петров.

Млади и стари жени завихриха голям купон в Караманово. По стародавна традиция по улиците на селото не можеше да се види нито един мъж, защото Бабинден се превръща в истинско женско царство.