Явно проблемът с чистотата на въздуха в Русе е само на неговите граждани, но не и на управниците.

На 18 януари управителят на хипермаркет ЕДЕА, съобщи на представителят на инициативния комитет за референдума, Даян Тачев, че по настояване на управата на МОЛ Русе, вече не може да се събират подписи на територията на магазина.

Това е причината, от утре, 19 януари, подписката да бъде преместена на открито – на кръстовището на бул. „Липник“ – срещу МОЛ-Русе, пишат от Бъдеще за Русе.

Предвид изключителната човечност и съпричастност, на собствениците на ЕДЕА, към проблемите на русенци, единственото обяснение за взетото решение е, че то или е без тяхното знание, или е под политически натиск.

Това е поредният опит, да бъде попречено на подписката. Преди месец, по нареждане на същите лица, охраната на МОЛ-а разруши шатра за подписката, която бе поставена на тротоара на бул. „Липник“, който по закон би трябвало да бъде общинска собственост, но от МОЛ-а твърдяха, че това е тяхна територия. Възможно е, някой кмет, да е подарил и него.

Необяснимо е, че забраната се налага само 5 дни, преди приключване на подписката, когато стана ясно, че в подкрепа на провеждането на референдум, са се подписали над 15 000 русенски избиратели.

Изглежда, безрезервната подкрепа, на Русенци, към инициативата, не е угодна на кмета и общинските съветници.

Действията на власт имащите, да провалят референдума, поставиха всеки на неговата страна – управниците срещу всички Русенци.

Кметът, общинските съветници и депутатите сами избраха, с кого да бъдат, с русенци или с фирмите – отровители на града?

Сега е моментът, русенци да покажем, че сме единни и да довършим започнатото.

Всеки може да помогне, като се подпише за референдума – всеки ден – до 24 януари от 11 до 18 часа, на централния площад, пред „Съдебната палата“ и от 15 до 19 часа, на кръстовището пред МОЛ Русе.