В Благоевград няма грипна вълна, даже не покриваме условията и за предгрипна епидемия, обяви директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов. През кабинетите на общопрактикуващите лекари минават болни от настинки и вирусни инфекции, което е обичайно за този период.

“Не съм забелязал рязко увеличаване на пациентите, броят им – обикновено се покачва през зимните месеци, даже бих казал, че през декември бяха повече, отколкото през януари”, заяви джипито д-р Венцислав Даскалов. На въпрос за разликата между грипа и вирусната инфекция той поясни, че разграничението се прави от това как протича началото на болестта. “Грипът тръгва още в началото с висока температура, силно главоболие, болки в тялото, отпадналост и желание за лежане и сън. Простудата и вирусните инфекции започват с хрема, лека кашлица и нещата се развиват постепенно, а не рязко. Грипът може да се установи категорично с изследване, което е трудоемко и продължително. Лечението е едно и също, като антибиотиците не са препоръчителни”, категоричен е д-р Даскалов.

“Името на грипа всъщност идва от френското “грабвам”, защото за 2 часа те грабва и поваля”, обясни националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Грипна епидемия вече бе обявена в 4 области – Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен, увеличава се броят на болните в Перник, Русе, Ямбол и Пазарджик.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

  • Венцислав Даскалов