Мнозина българи пътуват за ски туризъм до Австрия и Италия, които безспорно са по-близо и по-достъпни с автомобил, отколкото Френските Алпи. Но френски зимни алпийски почивки се предлагат на добри цени от поне дузина известни български туристически агенции и са достъпни и за индивидуално или групово планиране.

Сезонът тук е дълъг над 5 месеца - от 24 ноември до 1 май (във Вал Торанс е още по-дълъг, защото курортът отваря пръв - от 17 ноември до 5 май) с два пика около Коледа/Нова година и през февруари, когато е училищната ваканция във Франция. Но пистите, отворени обикновено от 8.00-8.30 до 16 часа, са толкова много и широки като булеварди, а съоръженията за тях - толкова достъпни и разнообразни, че и в най-натоварените моменти няма тълпи.

 

Най-вероятно заради глобалното затопляне през последните години се случва снегът да падне изнервящо късно през декември или дори януари, но тази година дойде тъкмо навреме - в последната седмица на ноември. На 7 януари 2019 г. във Вал д’Изер имаше 90 см сняг, а по най-високите места над 3000 м беше натрупало 190 см. Разбира се, стотици оръдия за изкуствен сняг работят денонощно, когато е достатъчно студено.

В името на удължаване на сезона се рекламира преживяването "влез със ските в пролетта". Защото в края на април и началото на май от топлината снегът омеква през деня и става удобен за по-неопитните и децата. 
 

Илюстрация


За всички и по всяко време от сезона на разположение са инструктори и гидове от Ecole du ski Francaise - сдружение, в което се попада, след като отговориш на високи критерии, някои от които са изискване да имаш опит като състезател. Специално във Вал д’Изер те са около 350 души и говорят по няколко езика. Шотландката Маделин, с която се запознахме, учеше руски, но местното бюро на ESF предлага услуги на още 7 езика - немски, английски, испански, италиански, гръцки, японски, холандски. Освен това Маделин очевидно знаеше в каква сила са се превърнали социалните мрежи, по пистите често снимаше с телефона си и на следващата сутрин получихме от нея приятна изненада - видеоклип за спомен. 
 

Илюстрация


Разнообразие от цени 

Цените варират чувствително според седмиците около споменатите два пикови момента, както и според избраната категория на хотела или вилата (chalet). 

Така дори в курорти със стряскаща репутация за суперлукс като Куршевел компания от 10 души (не е невъзможно, това са 4-5 семейства) може да наеме за седмица срещу по-малко от 90 евро на човек за нощувка триетажно шале с директен изход на пистата, сауна, джакузи вана, голям хол с камина, трапезария и напълно оборудвана кухня. А, и с голяма тераса, където да си пиеш виното, докато зимното слънце залязва.

Във Вал д'Изер Refuge de Solaise се зарежда преди сезона с трайните стоки за няколко месеца и през сезона се доставят само нетрайни стоки; кашони и дървени касети от опаковките се изгарят в пещта на парното; отпадъците от храни, стъкло и пластмаси се компресират и съхраняват в големи контейнери до лятото.

Същото разнообразие важи и за пропуските за лифтовете и пистите. Има карти дори само за половин ден, почасови, еднодневни, 3-, 6-, 7-дневни, за един курорт или за цяла група курорти в определен район Всичко зависи от планирането и намирането на добри пакети, оферти и отстъпки.

Във Вал Торанс например за начинаещи картата се предлага за само 27.50 евро на ден (иначе е 55 евро). Двама опитни скиори могат да карат 6 дни по десетките писти с дължина 150 км и 8 лифта срещу общо 246 евро. За група над трима т.нар. Tribe pass е 241 евро също за 6 дни. Ако един възрастен иска да отиде сам, цената е 256 евро за 6 дни, но ако иска кара и в прочутите Три долини наоколо (общо 600 км писти) разликата не е съществена - 306 евро.

Сред ски пропуските за Вал д’Изер/Тине има дори опция с отстъпка за избралите за отидат на пистите само следобед (т.е. за около 4 часа) и картата излиза 44 евро на ден. Но най-масовите 6-7-дневни карти са в рамките на 294 - 343 евро и всичко това са цени по официални обяви, за които могат да се намерят отстъпки от 20%.

Различни са вариантите за ски оборудването. Понеже до тази част от Френските Алпи се стига със самолет, препоръчително е добре да се изчислят разходите за превоз на чифт ски и обувки, включително и за трансфера до курорта. Така ще се пресметне дали не е по-добре те да се наемат на място. В Killy Sport - едно от реномираните места във Вал д’Изер, например ски и обувки струват около 240 евро за седмица. Има богат избор и от облека, каски и очила, но те се продават. Добре е да се помни също, че и в двата курорта се случват, макар и да са инцидентни, кражби на ски, а оборудването на ски гардеробите е застраховано.
 

Илюстрация


За всекиго по нещо и по много 

По склоновете на Вал д’Изер и Вал Торанс има от всичко и за всеки - от търсещите адреналин по "черни" писти или спускане през девствен сняг до любителите на спокойна разходка по пътеки или излет със снегоходки. Ако времето е лошо или човек няма настроение, може да отиде на фитнес, масажи, спа Вал Торанс може да е изграден изключително около карането на ски, но има и собствена програма за антистрес на гостите си, които понякога идват уморени от работа, напрегнати и депресирани. В нея са включенимедитация, йога, дихателни упражнения, а някои от "триковете" са просто напомняне: изключи телефона, спи, смей се, отпусни се и започни да си прощаваш собствените грешки. Комбинацията с кристално чистия въздух и сякаш идващи от вечността гледки на планините наистина лекува.

Двата курорта са и със собствена специфика. Ако Вал д’Изер е по-ниско разположен - на 1850 метра надморска височина, то Вал Торанс е най-високо изграденият европейски ски курорт - на 2300 м, над линията на растителността. Първият е градче с около 2000 постоянни жители, църква, училище, търговска улица и т.н., а пистите започват от покрайнините. Вторият е буквално върху пистите - те преминават покрай хотелите и вилите толкова близо, че буквално на прага им човек може да се качи на ските и да се спусне. 

Във Вал д’Изер автобусният транспорт е безплатен (всъщност разходите са включени в картите за пистите) и се движи от 7 до 23 часа. Такова нещо изобщо няма във Вал Торанс - там, за да се движиш между хотелите и ресторантите, си поръчваш микробус-совалка. Вал д’Изер има автомобилен трафик, Вал Торанс е забранил да се паркира по улиците (за да не се пречи на снегорините), а автобусите с туристи спират на паркинг преди курорта. 

Apre-ski и нощният живот във Вал д’Изер е по-разнообразен: ресторантът La Luge на хотел Blizzard със страхотно фондю и вина, ресторант и бар La Baraque с музика на живо, трите зали за партита на La Folie Douce (за вино, сирена и пури). Във Вал Торанс повечето развлечения са концентрирани в самите хотели.

Но стандартът на имена Le Blizzard и Altapura е такъв, че дизайнерите са били оставени да си свършат професионално работата с вдъхновение. В Le Blizzard е пълно с дървени греди, ламперии, приглушени светлини, ретроелементи дори в спа зоната и запомнящи се дребни детайли - от ушитите от дебел кариран вълнен плат сувенирни калъфчета за смартфони до еднаквия десен на килима в ресторанта и стенната платнена облицовка на асансьора, заради която изглежда сякаш някой му е изплел пуловер. Царствено разположеният Altapura във Вал Торанс е по-модерен и с по-различен тип планински уют. Но няма как да се забравят голямото стенно пано от стари ски, пушалнята с ярък бар плот от ски обувки и спускащи се от тавана снопове от щеки.
 

Илюстрация


Сякаш не стига това, в хотел Le Pashmina във Вал Торанс са изнесли на една от терасите си две иглута. Кръстени "Скот" и "Амундсен" и оформени в хималайски стил, сферичните конструкции под открито небе предлагат планината на длан. Както и пълен дигитален детокс - в тях няма телевизори и интернет.

Как се стига до всичко това? 

Най-близкото летище е в Шамбери и връзката с автобус за Вал Торанс е 39 евро, но то е предимно за вътрешни полети и изисква прехвърляне някъде във Франция.

От България най-бързият начин е с полет на Wizzair до Женева два пъти - в петък и понеделник. От летището на швейцарския град има различни варианти за трансфер - от частен микробус-совалка до междуградски автобуси. В горната ценова категория пътят с луксозния превозвач Leocleme-prestige (работи 24/7, но се препоръчва резервация) за 4-6 души до Вал Торанс с по един куфар на пътник отнема около два и половина часа срещу 400 евро. С Altibus ?