С огнени водопади, спирали, гейзери, букети и хризантеми Пловдив възвести, че е европейска столица на културата. Хиляди се събраха пред вавилонската кула да гледат спектакъла "Ние сме всички цветове". Началото беше белязано с бой за безплатни одеяла и шалчета, които се разграбваха като топъл хляб. Официалните гости наблюдаваха от 5-я етаж на хотел "Тримонциум". Владислав Горанов, Боил Банов, Росен Плевнелиев и съпругата му Деси, Ники Илиев, Христо Мутафчиев бяха сред гостите. Вицепрезидентът Илиана Йотова предпочете да гледа отвън.

Точно в 19 часа от прословутата кула беше дадено началото на официалната церемония. "За мен е привилегия да бъда кмет на Пловдив. Заедно означава повече, заедно ние говорим за Пловдив", каза Иван Тотев. 

Заради антитерористичните мерки телефоните блокираха, както и интернетът.

Официалното слово беше на еврокомисаря Мария Габриел.  "Именно в Пловдив разбираме, че културата не е добавка. Само тук можем да усетим духа на Стария Пловдив, но и динамиката на модерния град. Затова не е случайно, че свързваме Пловдив с цяла плеяда художници и писатели", отбеляза Габриел. Според нея ключовата дума на ЕС е "Заедно", която Пловдив избрал за свое лого. Тя връчи почетния знак на Европейската комисия на Иван Тотев.

Официалните слова траяха 14 минути. Веднага след това прозвуча кавалът на Теодосий Спасов с изпълнение на "Притури се планината". Виртуозът беше облечен подобно на японски самурай, коментираха от публиката. Докато свиреше, на екраните по кулата се появяваха картини от Стария Пловдив и древни артефакти. След него излязоха деца, изричайки "Всяко минало може да бъде превърнато в бъдеще, за да живеем заедно". Последва звън на хлопки и танц на кукери, които преди това минаха през града да изгонят злите сили.

Програмата наблегна изцяло на фолклора. На екраните се изписа думата "Заедно" на всички европейски езици, озвучени от музиката на Христо Намлиев. Кулата непрекъснато сменяше цветове и картини. Редуваха се светлинни ефекти от националната идентичност. Прозвуча "Лале ли си, зюмбюл ли си". На моменти не се чуваха ясно рецитациите. Пловдивските хорове под диригентството на Диан Чобанов дадоха друг тон. След тях излязоха гайдари с "Рипни, Калинке". Нямаше овации и бурни ръкопляскания. Постепенно програмата преля в дискомузика, а в такт с нея танцуваха доброволците, преоблечени като цветове.

В 19,55 часа Валя Балканска напълни с глас центъра на Пловдив, всички замлъкнаха да чуят "Излел Делю хайдутин". В този миг от Античния театър започнаха да изригват илюминации, които продължиха около 5 минути.

"Ох, мина без произшествия!", въздъхнаха си организаторите, когато програмата свърши. За да започне дискотеката на открито с диджей Шилер. Масово публиката се насочи към Цар Симеоновата градина, за да гледа огнено шоу. 

Цялата главна улица на Пловдив е изпълнена с народ.