Официално! България граничи с нова държава – Северна Македония вече е факт

Официалните фигури в страната вече я наричат с новото й име


Западната ни съседка поставя началото на интеграцията си към Европейския съюз



България вече официално има нова съседна дъжава – парламентът в западната ни съседка Македония окончателно одобри преименуването на страната в Северна Македония, разрешавайки веднъж завинаги конфликта с Гърция и поставяйки начало на процедурите по приемането на малката Балканска държава в Европа.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и голяма част от министрите в ръководения от него кабинет направиха изявления по повод снощното заседание на парламента в Скопие, на което депутатите приеха конституционните поправки, готвени след Преспанския договор между Гърция и Македония.

Близките до Ципрас политически фигури дори вече използват името Република Северна Македония - от днес Гърция вече граничи със Северна Македония, пише news.bg

Към момента опозицията в Гърция не коментира решението на законодателите в Македония. Погледите са насочени към лидера на националистическата "Независими гърци" и министър на отбраната Панос Каменос, който може всеки момент да обяви, че ще напусне правителството.

В България пък изглежда новината потъна сред еуфорията покрай обявяването на първия град в страната за Европейски център на културата през 2019 г. Пловдив определено се оказа по-важен за българите от името на Македония.

Съвсем скоро и официалните карти в онлайн пространството се очаква да бъдат обновени. За момента в Wikipedia и Google Maps държавата все още е със старото си име, което едва ли ще предизвика някакви проблеми.

В категории: Политика