АПИ търси IT специалист за началник на ТОЛ системата, предлага 510 лв. стартово

Началното възнаграждение в частния сектор е над 3 пъти по голямо от обявеното от агенцията


Изискванията са огромни и са свързани с голяма отговорност, обявата е абсурдна, коментират хора от бранша



АПИ търси да назначи началник на отдел „Управление на информационна система и инфраструктура” в националното ТОЛ управление – иначе казано, човек, който да отговаря за новата система за е-винетките. Критериите са завишени, а заплащането предвид необходимите умения и изисквания към кандидатите, е меко казано абсурдно, което повдига въпроса дали изобщо някой експерт ще се съгласи да работи на подобна длъжност.

Агенция „Пътна инфраструктура” изисква от кандидатите образование със степен „магистър” в сферата на информационните технологии, не по-малко от 4-годишен стаж или минимален професионален ранг: III младши, а предлага стартова заплата от 510 лв. Това е при положение, че позицията е обявена за София, където заплатите в IT сектора дори на най-ниско ниво започват от 2000 лв. месечно. А работата във въпросния отдел на държавната агенция е в пъти по-отговорна.

Обявата за работа е публикувана на 28 декември м.г., като в описанието и е описано, че перфектният кандидат трябва да има добри познания по Linux, Windows, SQL, MS Office и др. Той/тя трябва да е добре запознат и със следните нормативни актове - КТ, ЗДСл, ЗОП, ЗФУКПС, ЗА, Правилник за структурата, дейността и организацията на работа на АПИ, ЗП, Вътрешни правила за работа в агенцията, Вътрешните правила за реда и организацията на документооборота в АПИ, Кодекс за поведение на служителите в АПИ, Системна архитектура и хардуерна инфраструктура на решението, ITIL V3 и по-висока, стратегия за поддръжка на системата на КАПШ, стратегии за събиране на такси и правоприлагане, стратегия за обслужване на клиенти.



Длъжността на новия началник ще е да „управлява и координира дейностите по техническа експлоатация и дейностите по поддръжката, свързани с целия софтуер и хардуер на Електронната система за събиране на таксите за ползване на РПМ, което означава – КпС, WAN, ЦД, мобилно приложение, ТСО, МПО, МПЕ, ПЦС, КЦ, ОМС, БД, както и подсистемите като Управление на ИТ услуги /ITSM/, инструменти за внедряване и наблюдение”. Това е сериозен набор от познания, които правят обявеното възнаграждение меко казано смешно, коментират хора от бранша.

Обявата е валидна 10 дни след публикацията и. Това значи, че тя реално вече е изтекла, но въпреки това продължава да стои в най-големия сайт за обяви за работа, както и на официалния сайт на агенцията.  Може би е време държавните агенции в страната да вземат пример от частния сектор при назначаването на нови кадри на важни длъжности.

В категории: Бизнес