Президентът на Република България изпрати поздравителен адрес до кмета и председател на Управителния съвет на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Иван Тотев и до жителите и гостите на града за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

„Нека представим достойно хилядолетното богатство и самобитните традиции на Пловдив – най-стария жив град в Европа и един от най-древните градове в света. Нека предадем „заедно“ посланията на инициативата, запазвайки идентичността на родното изкуство и култура“. 

 

Ето и обръщението:

Уважаеми жители и гости на община Пловдив,

Приемете моите искрени пожелания за успех в реализирането на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Целта на инициативата е да стимулира мисленето за култура в по-широк контекст. Да се акцентира върху значението и връзката й с различните сфери на обществения живот. Да се постигне сближаване на нациите в голямото семейство на Стария континент чрез идеи и прояви, представляващи културните забележителности на града – домакин.

През вековете културата е силата, обединяваща хората. Тя е посланиоето на предците към днешния свят, но и завета на съвремието към утрешните поколения.

Нека представим достойно хилядолетното богатство и самобитните традиции на Пловдив – най-стария жив град в Европа и един от най-древните градове в света. Нека предадем „заедно“ посланията на инициативата, запазвайки идентичността на родното изкуство и култура.

На добър час, Пловдив!