Лидерката на БСП Корнелия Нинова свиква задължителния по устав пленум на Националния съвет на БСП преди конгреса на партията, който ще се проведе на 26 януари, за да затегне болтовете на вътрешната опозиция и да подготви критериите за избор на евродепутати, както и основните документи, които форумът ще гласува.

Основната червена интрига за евровота - дали президентът на ПЕС Сергей Станишев ще влезе в листата за Брюксел и на каква позиция ще бъде в нея няма да бъде решавана днес и остава за след конгреса. В партията отдавна се говори, че Нинова крои шапката на Станишев, като подготвя за водач на евролистата бившата му интимна приятелка Елена Йончева и дори демонстративно не отиде на форума на ПЕС, който преизбра бившия министър-председател за лидер на европейските социалисти.

Днешният пленум на Националния съвет на БСП ще бъде закрит, журналисти изобщо няма да бъдат допускани в залата дори за т.н. "протоколка", каквато винаги имаше по време на предишните лидери на столетницата. Засега не се знае дали информацията за форума ще бъда огласена и на пресконференция след приключването му. 

Във визията не се осочва от къде могат да бъдат взети парите, там се говори за национализация и все неща, които не могат да бъдат посрещнати с одобрение.

"Очаква се да се утвърди визията за евроизборите. След като разгледаме идеите на хората, ще ги включим в нея", поясни пред камерата на ПИК Георги Гьоков преди началото на пленума. Той каза, че не Корнелия Нинова определя дали Станишев ще влезе в евролистата. "Що не питате другите партии кого си включват. Аз казвам, че Станишев като председател на ПЕС има място в листата. Но дали ще влезе, това ще го определи Националният съвет", уточни той. Гьоков каза, че всеки член на БСП е потенциален кандидат за листата. 

"Много преди името на Румен Радев да се завърти за президент, той беше предложен от една старозагорска младежка организация. Много след това, той беше предложен от Националния съвет.", каза Гьоков.

"Аз се отнасям отрицателно към тези, които не искат Станишев в листата", кратко коментира  Георги Пирински. 

"Вече сме в навечерието на изборите. Всичко, което е противопоказно не бива да се коментира. Тоя искам, оня - не искам. Това е противопоказно. Двете водещи партии днес имат под 40%. Това е лошо за страната и е път към хаоса. Ако загуби ГЕРБ около 300 хил. и БСП - 200 хил., това не е добре. Смятам, че от четиримата евродепутати, трима трябва да останат и да има трима още нови", категоричен беше Георги Божинов на влизане в централата на БСП. 

Петър Курумбашев обясни, че ще участва в дебатите, защото ще се отчете като евродепутат. 

Деница Златева пък се измъкна от въпроса дали ще води листата за евродепутати, като обясни: "Този въпрос не е на дневен ред".  

"Кой ще бъде водач, ще се види като се вземе решение от НС. Атаките срещу Станишев вредят", уточни кратко Михаил Миков.

"Аз не виждам голяма драма. Ако говорите за едно интервю, не заслужава коментар. Евролистата не е тема на заседанието днес и е рано да се говори. Имаме големи постижения - всички видяхте, какво се случи с пакета "Мобилност", обновената позиция на ЕП за приемането ни в Шенген. Така, че социалистите от европарламента имаме с какво да се похвалим", поясни Сергей Станишев.

свързани новини