Разкрития за горещите политически екшъни на старта на новия сезон направи пред ПИК депутатът от парламентарната група на БСП Рутен Гечев. Той разкри и подробности във връзка с предстоящия пленум на левицата утре, на който се очаква да се дебатира каква да бъде програмата на конгреса на 26-и януари.

Проф. Гечев обясни каква е процедурата за номиниране на кандидати за евродепутати от БСП и защо лидерката Корнелия Нинова няма да има последната дума как да бъде наредена листата на левицата. По думите му не е нейно и решението за за кандидатирането на лидера на ПЕС Сергей Станишев, въпреки конфликта й с него и намеците, че няма място сред кандидатите на червените. 

Гечев, който бе икономическото гуру на кабинета „Жан Виденов“, коментира още дали е възможно програмно правителство по модела „Доган“, както и защо се налага актуализация на бюджета.   

- Проф. Гечев, предстои ви пленум, на който трябва да се дебатира по програмните документи за евроизборите, какво да очакваме от този ваш форум?

- Не знам. Дневният ред още не е изпратен. Ясно е само, че ще говори за европейските избори, но нямам материалите и не знам какво точно е заложено в документа.

- Това означава ли, че се очаква да бъде подреждана, формулирана листата?

- Не, листата няма да се подрежда утре със сигурност. Ще се приема документът, който ще бъде обсъждан на конгреса – визията на България за Европа. Няма как да се обсъждат конкретни имена за евролистата, защото за това със сигурност по устав трябва да има предложения на партийните организации.

Там такова обсъждане се очаква да има, така е планирано, чак след конгреса. След като конгресът изработи критериите, след това ще има обсъждания в партийните организации. Едва след това те ще направят предложенията. Затова нямаме листа, която да обсъждаме утре. Не е възможно.

- Стои ли действително на дневен ред кандидатурата на председателя на ПЕС Сергей Станишев за влизане в евролистата, за това дали той да бъде водач, или по темата се спекулира?

- Не мога да ви кажа, аз не съм в ръководството на БСП, нямам представа утре те какво ще предложат, но едва ли. Този въпрос ще се реши или на конгреса, или след него - от Националния съвет.

Ако бъде предложен, може и да се решава, но аз нямам такива материали за обсъждане.

- Ако партийните организации трябва да номинират и Сергей Станишев за включване в листата, има ли санкция върху тях от Корнелия Нинова, нейна ли е последната дума?

- Последната дума съгласно устава е на Националния съвет. Никой друг, освен него, не утвърждава листите. Всеки може да предлага. Партийните организации при всички случаи ще предложат много хора.

Няма как да не предложат и президента на ПЕС, така че – както неговото предложение, така и другите, ще бъдат обсъждани в Националния съвет. Там ще има гласуване. А какво ще е гласуването – дали тайно, дали явно, това не мога да ви кажа. Това е въпрос на решение на съвета.

Но със сигурност по устав Националният съвет утвърждава листата, никой друг не може да я утвърждава.

- Ако правилно ви разбирам, последната дума няма да е на Корнелия Нинова?

- Няма такава партия, където по устав последната дума да е на лидера. Нашата – най-малко. Председателят винаги е предлагал, а Националният съвет утвърждава. Дали ще утвърди, или няма да утвърди, това си е право на Националния съвет. Ние спазваме устава, така е по него.

- Възможно ли е през парламента да се случи прокламираният в предколедната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган модел за програмно правителство, какъв беше смисълът от казаното от Корнелия Нинова от пленарната трибуна днес?

- Бях в залата, слушах много внимателно какво говори Корнелия Нинова. Тя въобще не говори за програмно правителство. Категорично против е програмно правителство. Ако някой твърди обратното, не е разбрал, станала е техническа грешка или дезинформира.

Аргументите на Нинова точно срещу подобно програмно правителство са, че то би запазило статуквото и тя изразява искането на БСП за предсрочни избори. Казано беше съвсем ясно, нямаше никакво двусмислие.

- Какъв е експертният ви коментар по искането за актуализиране на бюджета?

- Актуализацията на бюджета е нещо, което е разрешено от Конституцията. Освен това, добре е актуализацията на бюджета да минава през парламента, а не както управляващите разпределят милиарди в нарушение именно на Закона за бюджета против Конституцията. Те се събират, пият си хората по едно питие и си разпределят милиарди. Къде го има това по света? За такова нещо се носи тежка съдебна отговорност. И за в бъдеще това най-вероятно няма да мине току-така.

На колегите трябва да им е ясно, че тези решения ще бъдат разглеждани отново, когато загубят властта. Тук става дума за решение на съдебната система – дали тези решения са съгласно закона, или не са. Според нас не са. Няма как милиарди да се разпределят преди Нова година на коляно и да се раздават на техни кметове заради изборите. Няма как да стане това. Щом могат да разпределят милиарди извън закона, ние настояваме съгласно закона да се обсъди и да се актуализира бюджетът. Нищо сензационно.

- Това ли стои в основата на ултиматума на БСП, че ще напусне Сдружението на общините?

- То беше казано от председателката Нинова съвсем ясно. След като разпределят парите на техните си кметове, нарушавайки закона и правилата. Преди Нова година по традиция те всяка година отчитат едни фалшиви излишъци. Тези излишъци са фалшиви, защото вече няколко години лъжат българския народ, че ще купуват изтребители.

Залагат милиард и половина, не ги харчат, отчитат ги като излишък, същевременно армията вече се е стопила до един батальон, който да минава на 6 май за Гергьовден на парад. Нямаме самолети, отчитат се фалшиво излишъци, които се разпределят сред кметовете на ГЕРБ.

Тогава ние какво правим в този Съвет на общините, след като те нарушават законите и правилата и през нелегитимни обществени поръчки си усвояват парите през близки на тях фирми? Много правилно решение.