Отборът на Локомотив Пловдив до 19 години изигра първата половина от шампионата в Елитната без да блести. Няма голям мач, за който човек да се сети на първо четене, преди да се зарови в статистката. Това не означава обаче, че воденият от Димитър Палазов отбор е бил боксова круша и не е успял да изненада никого. Просто отборът, в който играят канадец и бразилец, не записа знакова победа. Черно-белите отстъпиха при сблъсъците си с големите "врагове" - Ботев, Левски, ЦСКА и Лудогорец.

Смърфовете събраха 20 точки, които им отредиха 10-о място в класирането. Димитър Палазов и момчетата му са на 4 точки от Левски, на 5 от Славия, на 7 от Берое и на 9 от Ботев Пловдив.

Локо Пд започна сезона с гостуване в Коматево. Гол за черно-белите, но след това обрат до 4:1 за жълто-черните. В следващия кръг смърфовете пооправиха самочувствието си срещу Сливен - постигнаха най-голямата си победа за полусезона с 8:2. Идваше гостуване на Левски на Лаута, но черно-белите допуснаха минимална загуба. За да докажат, че това ще е есента на лъкатушенето те треснаха Берое като гост, но след това записаха 3 последователни загуби с общ резултат 7:0 (от Пирин и ЦСКА с по 0:1 и от Черно море с 5:0). И така полусезонът продължи, докато черно-белите ту биеха, ту падаха. Победата срещу Славия и равенството като гост на един от лидерите Септември все пак показаха, че тима може да се противопостави успешно и на силните.

6 победи, 2 равенства и 7 загуби. Това показва "кантара" за изминалите 15 мача. Головата разлика на черно-белите е положителна, а за това спомогнаха убедителните победи над аутсайдерите Янтра (5:2), Марек (0:7) и Сливен (8:2). Най-тежкото поражение бе от есенния първенец Черно море (5:0 във Варна).

Най-добрата серия за Локо Пд стартира в края на септември и продължи над 1 месец, в който смърфовете нямаха загуба. В продължение на 6 мача бяха постигнати 4 победи и 2 равенства. Серията започна срещу Янтра (5:2), премина през Нефтохимик (2:2), Славия (2:0), Септември (1:1), Дунав (2:0) и Марек (0:7). Головата разлика в този период на Локо бе 19:5, а завоюваните точки - 14 (70% от спечелените през есента).

Един играч със сигурност можем да отличим с изявите му на терена през есента. Това е нападателят Октай Юсеин. Той вкара 13 гола в изиграните от него 13 мача. С 15 срещи и 3 гола може да се отличи и халфът Илиян Томов. Капитанът на тима Стефан Тинков пък бе несменяем титуляр и въпреки, че е бранител, успя да се разпише и веднъж в противниковата врата.

Димитър Палазов обича да казва, че не иска да брои титли и медали, а футболисти с договори при мъжете. При наличието обаче на Бруно Акрапович (като треньор на мъжете) перспективите Палазов да има какво да брои, не изглеждат много добри. Напротив, при него се обиграват ненужни към този момент чужденци, които са в крехка възраст, позволяваща им това. Не знаем има ли друга школа у нас, в която да играят бразилец и канадец, но силно се съмняваме в това. Е, Палазов си има такива. Канадецът Хожабрапур и кароката Густаво. Двамата играха в почти всички мачове, но онзи, за когото те бяха предвидени (Бруно), рядко поглеждаше към тях. Знае ли човек обаче? Юношеските отбори на европейските грандове са пълни с чужденци. Това, че у нас не е така, не означава непременно, че това е грешка. Може пък този ход да се окаже печеливш за клуба от Лаута.

И през следващия полусезон на Димитър Палазов ще се наложи да съвместява функциите на треньор на U19 и шеф на школата на черно-белите. И на двете си длъжности Палазов има много, ама много работа. Ще се справи ли - "ще броим" на пролет!