Глазгоу. Армията е поставена в готовност да се справя с последиците от Брекзит без сделка, пише в днешния си брой излизащият в Глазгоу The Herald of Scotland.
Вестникът напомня, че до излизането на Великобритания от Европейския съюз остават точно 100 дни.
Съобщението за 3 500 оперативни военни „в готовност“ да помагат при евентуална криза, направено от военния министър Гавин Уилямсън, дойде след като кабинетът на Тереза Мей обяви, че ще продължи „на пълен ход“ и ще приложи плановете на правителството на Обединеното кралство за Брекзит без сделка.
То предшестваше срещата във вторник на Междуправителствения общ министерски комитет на Даунинг стрийт, председателствана от премиерът, на която участва и Никола Стърджън, първият министър на Шотландия.
Тя е подготвена за онова, което се очаква, без съмнение, да бъде втори Брекзит. Премиерът я е посъветвала да се вслушва в думите на шотландските бизнеси, които подкрепят плана на правителството на Обединеното кралство за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Посланието на британския министър-председател било: “Сега е време да се обединим и да впрегнем усилията си за тази сделка и да изградим светло бъдеще за хората, които живеят в Обединеното кралство.”
Шотландският първи мистър обаче е предупредила Мей и нейните колеги „да престанат да плашат хората с катастрофа при варианта ‘без сделка’ и да започнат първо с грижа за нови работни места и жизнени стандарти.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова