Москва/Ходейда. След като влезе в сила примирието между правителството на Йемен и движението „Ансар Аллах“, в пристанищния град Ходейда се разнесоха взривове, пише руският вестник „Коммерсантъ“ по съобщение от Reuters. Според източници на британската телеграфна агенция според звука, който се е чувал, те са в резултат от артилерийски обстрел. От коя страна е открит огън засега не е известно. Не е установен и районът, където са падали снарядите.
По-късно във вторник хуситите са обявили, че е имало бомбардировка от страна на силите на арабската коалиция и йеменското правителство. „Противникът наруши договореностите за прекратяване на огъня и с артилерия обстрелва района, източно от летището на Ходейда и източно от станция „Йемен Мобайл“, за това съобщава РИА Новости, като се позовава на телевизионен канал, който принадлежи на движението „Ансар Аллах“.
По-рано ООН определи 18 декември като дата, на която да спре огъня. Примирието в Ходейда е в резултат от преговорите, които се водиха в Стокхолм между страните в конфликта. Следващият преговорен кръг се очаква да се проведе през януари-февруари 2019.
На 17 септември 2018 година оглавяваната от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства коалиция възстанови настъплението си срещу главното пристанище на Йемен Ходейда. През него в страната пристигат доставки от първа необходимост. Руският вестник припомня, че гражданската война в Република Йемен се води от 2014 година, когато хуситите с щурм завзеха град Амран в северозападните части на страната. От тогава шиитите и правителството са в постоянен въоръжен конфликт.

Превод и редакция: Ивелина Ватова