Виена. Във вторник ЕС заяви, че инвестициите в Африка и новите работни места ще се увеличат, съобщи турската агенция Anadolu Agency.
Това е станало на провеждащия се във Виена форум на върха „Европа-Африка“, се казва в официално изявление на Европейската комисия от австрийската столица.
Домакини на събитието са австрийското председателство на ЕС, в лицето на канцлера Себастиян Курц, и Африканският съюз, чийто председател за 2018 година е президентът на Руанда Пол Кагаме.
Председателят на Евркомисията Жан-Клод Юнкер е „представил първите резултати от алианса между Африка и Европа за устойчиво развитие и работни места, само три месеца след неговия старт“, се съобщава в изявлението на Еврокомисията.
“Европа и Африка споделят дълго история и светло бъдеще. Затова аз предлагам нов съюз между Африка и Европа за устойчиви инвестиции и работни места. Така ще помогнем да се привличат както европейски, така и африкански инвестиции и в Африка да се открият 10 милиона работни места през следващите пет години,” в съобщението се цитират думите на Юнкер.
“Ако трябва тези думи да се преведат на езика на действието, това означава следното: ние вече предприехме серия от мерки, за да вдъхнем живот на нашата амбиция“, е добавил той.
През септември Юнкер обяви четири ключови области в тази инициатива – стратегически инвестиции и създаване на работни места, инвестиции в образованието и изграждане на синхрон между умения и работни места, бизнес среда и инвестиционен климат, икономическа интеграция и търговия.
“До 2020 година се очаква Планът на ЕС за външни инвестиции да се увеличи. При 44 млрд евро програмите вече са включили в изграждането на газопровод 37.1 млрд евро”.

Превод и редакция: Ивелина Ватова