След публикация от преди една седмица в Dunavmost за масова чистка в Русенската опера, страстите се нагорещиха.

Преди да направим тази публикация по сигнал на един от музикантите, в медийното пространство имаше гробна тишина, за съкращаването на десетки служители

Пиарът на Държавна опера - Русе взе спешни мерки и разпространи открито писмо до всички медии за цитирам: "Действителната ситуация и оставям на вас да откриете разликите и манипулациите на някои твърдения, а те са съществени и нямащи нищо общо с истината."

Във връзка с оповестената информация в медиите и интернет пространството, ръководството на Държавна опера-Русе уведомява заинтересованата общественост, че прекратените договори и връчените предизвестия със
служители на операта към настоящия момент са 31 /общо от художественотворческия и технически състав/ и то само към пенсионери.

Мотивите на ръководството за предприетите действия са продиктувани от прекалено раздутия щат в сравнение с останалите извънстолични оперни театри /пример: 240 в Пловдивска опера към 295 щ.бр. в Държана операРусе/ и са съобразени с препоръки от Министерство на културата за намаляване на Фонд Работна Заплата.

Предприетите мерки са в унисон с държавната политика за освобождаване на щатния състав от хора в пенсионна възраст и влизащия в сила Закон за държавната администрация от януари 2019 г.

Освободените служители са уведомени, че при възникнала необходимост ще бъдат викани на граждански договор.

Г-жа Димитрова каза още, че имало млади хора, които искат да работят в оркестъра, а нямат тази възможност, поради заетите щатни места. А както ставало ясно съкратените хора не остават без доходи. Те си имали своята пенсия, но утежнявали бюджета с излишно големите осигуровки, които се плащат от държавата за заплати и прослужени години.

От всичко споменато от ръководството на Държавна опера - Русе се разбира само, че пенсионерите са в голяма тежест и само утежняват бюджета. 

Каква е точно истината за това масово съкращение?

Предлагаме да дадем думата на някой от служителите, които са в кухнята на нещата. А ето какво споделят те:

Тази "оптимизация" на състава се случва за втори път през тази календарна година. Първия път беше пролетта, когато бяха съкратени няколко човека, голям брой пенсионери минаха на половинка или четвъртинки щат и няколко в работоспособна възраст бяха направени на половин щат. Оптимизира се по някакъв начин бройката и след това бяха назначени нови хора в администрацията.

После дойде октомври месец. Имаше събрание за пред медиите където присъстваха финансови експерти от Министерство на културата. В Русенските медии излезе информация, че Русенската опера не може да съществува в условията на делегиран бюджет. Всички други театри могат, но Русе НЕ.

Всяка нещо, което се случва в операта е на загуба. Всички оперни театри в България се движат около нулата за приход/разход,само Русе НЕ.

В балета тази година са назначени около 10 човека - предимно чужденци. В хора имаше няколко прослушвания и всеки който е показал нужните качества е назначен. В оркестъра са назначени 4 или 5 човека, но местата на които са назначени стоят празни, за тях дори и пенсионер няма. А и с пенсионерите на щат отново има места които остават свободни.

В България има недостиг на музиканти. Излизат качествени ученици от Музикалните училища, които избират да учат навън и остават там. Много малко се връщат тук и съответно предпочитат да работят в столицата..

В Музикалните академии в София и Пловдив няма музиканти. Оркестрите в България си крадат качествените музиканти. Запълваме свободните места с чужденци, защото при тях за разлика от тук има много музиканти, които търсят работа, а няма свободни места.

Спрямо Пловдивска Опера - оркестъра, хора и балета са с почти равен състав, плюс-минус 3-4 човека. Пловдив нямат сграда, тоест нямат персонал за поддръжка и нямат тази огромна администрация, която е в Русе.

И щом сравняваме Русе с Пловдив - това означава, че трябва да сравним и репертоарната им политика с тази на Русенска Опера, да сравним качествата на ръководния състав и бройката. Дори и с тези 31 бройки отново не може да се достигне щата на Пловдивска опера

Хората вече си задават въпроса: Коя група ще е следващата за съкращения?

Тези хора работеха, защото нямаше кандидати за техните места. След като твърди, че млади хора чакат за техните места, нека да ги покаже.. Това са фактите, които ние като служители виждаме.

От Dunavmost винаги сме давали гласност на проблемите на хората. А дали тези проблеми и съкращаваното на десетки служители с дългогодишен опит е манипулация?

Оставяме на всеки сам да избере на коя истина да вярва.