Страхотна еуфория предизвика във Варна легендарният футболист Христо Стоичков, който дойде в Гранд мол, за да представи книгата си "Историята".

Над 100 деца от няколко варненски школи чакаха първи за автограф от Камата. Той предварително разписа изданията им, а след това се снимка с всеки от тимовете с подрастващи. В ръцете си Ицо държеше оригиналната "Златна топка", спечелена от него през 1994 г.,, което още повече зарадва дечицата.

Повече от 1000 души извиха огромна опашка, за да се докоснат до големия си идол, а той обеща до края на раотното време - 22,00 ч., да разпише всяка една от книгите. При влизането му феновете му и дечицата започнаха да скандират мощно неговото име.

"Радостен съм, че във всеки град, в който съм бил досега, интересът е много голям. Да се надяваме, че децата, които ще прочетат книгата, ще запомнят нещо от това, което аз съм минал през моя път - къде съм стигнал, какво съм спечелил. Това, което е най-големият ми успех, са многото ми приятели. Враговете не ги броя, защото те не съществуват за мен. Вътре съм споменавал някои неща, които, ако децата искат да станат големи спортисти, е важно да ги прочетат. Да имаш добри приятели, да имаш добро семейство. И много труд!", каза Камата пред медиите.

Стоичков похвали Варна и призна, че много харесва морската столица на България. "Горд съм да се връщам в град, в който съм и почетен гражданин, след толкова години. Аз идвам от време на време на почивка, но нямам време с толкова хора да се срещам. Красив град с много големи приятели. Тук сме тръгнали за големия футбол и с Милен Бакърджиев, и с Иван Петров съм приятел, Божил Колев ми беше треньор в националния отбор, от тук е и най-големия български боксьор - Ивайло Маринов. Има големи личности тук във Варна", обясни Стоичков. 

"Аз имам къща, така че не ми е проблем да живея в България, но такива са ми задълженията, че съм повече в Маями. Искам да благодаря на всички варненци за това, което правят, на хората, които с нетърпение очакват да получат автограф. Щастлив дядо съм най-вече. Урокът за децата е да полагат много труд и да уважават този, който ги уважава.

И да не се продават за стотинки, както аз не съм се продал. Независимо кой е политик е на власт аз не се продавам. На 9 години ме изгониха, преодолях го, пак започнах да играя. На 20 пак ме наказаха, на 23 отново се случи, но аз не се предавам", допълни Ицо, който ще представи книгата си и в Барселона, Лондон, Чикаго и Ню Йорк.

Запитан дали ще се върне като консул на Барселона, той отговори: "Аз съм си консул на целия свят".

Камата отклони въпрос кой е фаворита за спечелването на приза "Футболист на България", казвайки, че не следи родния футбол.

"Колкото до "Златната топка", смятам, че Лука Модрич спечели по един добър начин заради това, което е постигнал като футболист на Реал Мадрид, и като футболист на Хърватска. Три пъти подред да си шампион на Европа все пак накланя везните. Независимо, че Кристиано Ронадо и Меси тази година не спечелиха, все пак гледате и резултатите - на световното първенство, на клубно ниво", коментира още легендата.