Защо цената на билета за корабчето до острова поскъпва с 2 лева

Зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева посочи причините за символичното поскъпване на билета до острова


Не може ли да бъде по-гъвкави, както са частниците, настояват съветници


Защо се покачва цената на билета на корабчето до остров Света Анастасия – от 12 на 14 лева. Това попитаха общински съветници от опозицията на днешната сесия на местния парламент.

Поводът бе докладна, която предлага  повишаването на няколко такси, сред тях и билетът за кораба „Анастасия”.

Общинските съветници от опозицията запитаха дали не може общината да е по-гъвката, както са частниците – да не прави по пет курса на ден по график, а да тръгва, когато корабчето се напълни с пасажерите. Другите резерви били в наемането на персонала – екипажът получавал заплатите си целогодишно, а не сезонно. Това била причината за загубите на корабчето с 50 хил.лева, смятат съветници.

„Цената на пътуването се увеличава, защото корабът излиза от гаранция. Досега всяка повреда е била в рамките на гаранционното обслужване. Оттук нататък ремонтите ще са възмездни. Що се касае до приходите – те не намалят, а се увеличават. През 2016 година – са 180 хил., а за 2018 – 260 хил.лева”, обясни Йорданка Ананиева, зам.-кмет на Бургас.

Тя подчерта, че не могат да си позволят да наемат екипаж за сезона, защото първо законът трудно ще им го позволи, тъй като става въпрос за бюджетно предприятие, което не може да се управлява като едноличен търговец, и второ – ако ги освободят рискуват да останат без екипаж за следващ сезон и сами да саботират сезона си.

Плавателният съд, който е общинска собственост има и друга функция - да развива една от най-големите атракции на Община Бургас, подчертаха от администрацията.

Морският транспорт е едно от най-скъпите пера в транспорта. Има два начина, които се използват в абсолютно всички морски държави. Първият е да се дотират от общините или държави, а вторият подход е на миля по едно евро. В случая 3,5 мили и половина в едната и 3,5 мили в другата – 7 евро, т.е. – билетът да е 14 лева. Ако ги дотираме – цената ще падне”, обобщи Диян Димов, председател на постоянната комисия по „Транспорт”, общински съветник от ГЕРБ.

В категории: Политика