Община Харманли получи одобрение на два проекта по програма Interreg-IPA ТГС България – Турция 2014-2020, съобщават от администрацията. Само Харманли и Димитровград са с повече от едно одобрени предложения.

Проектите, които ще реализира общината по програмата за трансгранично сътрудничество, са „Консервация и реставрация на „Сводест мост“ над р.Олудере – недвижима културна ценност.“ и „Реконструкция на зона за обществен отдих „Парк Димана Данева“, като ще се направи реконструкция на алейна мрежа.

Известният като “Гърбавия мост” ще бъде реставриран, за да придобие своя първоначален облик и да се запази в годините автентичната му структура. Ще бъде поставено и допълнително осветление в настилката при мраморния надпис. Така мостът ще се превърне в атракция за града и неговите жители и гости. Проектът е с общ бюджет от 499 929,46 евро, реализирайки се съвместно с „Асоциацията за популяризиране на Одрин и туризма в Одрин”, от които 382 527,66 евро, ще бъдат предоставени на Община Харманли.

Ще се изгради паркинг и площадка с възможност за поставяне на сцена в парка за провеждане на различни събития в града. Ще бъдат поставени нови пейки, кошчета за отпадъци и маси с пейки за пикник.