София. Увеличаването на цената на водата е несправедливо. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на заседание на КЕВР, на което се обсъжда цената на ВиК услугите през 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Тук съм заради тревогата на гражданите от предстоящото увеличение на цените на водата и заради десетките жалби, свързани с цената и качеството на услугата, както и с отношенията на гражданите и ВиК дружествата. Наясно съм, че предложеното увеличение на цената на водата във ВиК дружествата е предварително заложено и фигурира в съответните нормативни документи, но това, че е заложено и предвидено не означава, че е справедливо. Казвам го направо - това увеличение на цената на водата не е справедливо заради ниските доходи и заради социалната непоносимост“, каза още Манолова.
Тя посочи, че с най-висок процент се увеличава цената на водата във ВиК Видин, Бургас, София, Благоевград и Добрич. "В същото време социалната поносимост на ВиК услугите в тези региони за 2019 г. намалява. Това показва, че доходите на домакинствата намаляват на фона на увеличението на цените на водата в съответните региони. Това реално утежнява още повече и без това влошаващото се състояние на българските домакинства предвид ръста на основни стоки и други услуги. Липсва и подобрение на качеството на услугата – на качеството на водата и на показателите, отнасящи се до загуби на вода", заяви Манолова и посочи, че липсват и реално извършени инвестиции.
Цветилена СИМЕОНОВА