София. КЕВР трябва да каже какви са ползите от увеличаването на цената на водата за гражданите. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на заседание на КЕВР, на което се обсъжда цената на ВиК услугите през 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Настояваме за преразглеждане на бизнес плановете на ВиК асоциациите и КЕВР да каже какви са ползите от увеличаването на цената на водата за гражданите. Защото ако такива реални ползи не са налице по отношение на ВиК асоциациите, то тогава е неизбежно преразглеждането на техните бизнес планове. Настояваме и ясни критерии за социалната поносимост на ВиК услугата. Трябва да се предприемат и мерки за водно бедните хора – защото в България вече има и водно бедни хора, които не могат да си позволят да плащат толкова скъпа вода“, зави Манолова и посочи, че тя и екипът й ще настояват и за нормативни промени.
„Като омбудсман не мога да спра решението на КЕВР за повишаване цената на водата, но мога да поставя на масата проблемите на българските граждани“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА