Атина. Мощна бомба експлодира пред сградата на гръцката телевизия Skai рано в понеделник, причинявайки значителни щети, но не и наранявания, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Съгласно информацията от полицията, взривът се е случил в около 02:35 часа пред централата на телевизията в крайбрежен район в близост до Атина, след като предупреждения по телефона и до друг телевизионен канал са принудили властите да евакуират сдеанието.
Към момента никой не е поел отговорността, а в миналото анархистки организации са атакували медии, отбелязва изданието.
„Това е удар по демокрацията. За щастие, има само материални щети – облекчение е, че никой не е пострадал – след бързите действия, предприети от полицията“, заяви министърът на обществения ред на Гърция Олга Геровасили.
„Ще подсилим нашата демокрация. Този инцидент трябва да спре, поне временно, тези, които оставят отворени вратите за тероризма и фашизма“, заяви още тя, докато антитерористични части разследваха мястото на инцидента.
Взривното устройство изпочупи прозорците и причини разрушения на фасадата на сградата. Близките жилищни сгради и автомобили също са понесли щети.
Взривното устройство е било закачено на метална мантинела на оживен крайбрежен път в района на Фалиро, южно от Атина.
Skai продължи да излъчва на живо пред сградата, докато радио програмите от вътрешността на сградата също продължаваха.
„Катимерини“ припомня, че Гърция има дълга история на въоръжени атаки в последните четири десетилетия, повечето от радикално-леви групировки, които започнаха да се случват след седемгодишната диктатура в страната, завършила през 1974 година.
Сред мишените често са банки и посолства, както и полицейски управления и съдилища.

Превод и редакция: Иван Христов