Отговорът ще се хареса на тези, които търсят повече риск на борсата

Въпреки усложненията, които създаде Илън Мъск на Tesla, свързани основно с негови изказвания, акциите на производителя на електромобили се качиха с 37% само за последните три месеца. Миналата седмица Tesla се изяви като компанията с най-добре представящи се акции в селекцията Nasdaq 100, въпреки общия спад на акциите на фондовия пазар в Щатите.



Но по-задълбочен анализ показва, че досега в дългосрочен план инвестицията в акции на Tesla е повече от правилно решение. Примерът е съвсем семпъл – 1000 долара, инвестирани в Tesla през 2010 година, на 12 декември тази година са били равни на 21 000 долара в акции на компанията.

Естествено, както казват търговците, това не е доказателство, че този курс на инвестиции, ще ви осигури печалби и в един бъдещ етап.

През септември Мъск беше принуден да напусне поста президент на борда на директорите на Tesla за период от три години, след като се споразумя с Комисията по ценни книжа заради постовете му в Twitter, че обмисля вариант да свали компанията от борсата. В последните месеци Tesla постигна сериозни успехи в увеличаването на производството, основно на Model 3.

Но курсът на акциите на компанията успя да притесни инвеститорите в последните месеци. През август ценните книжа на Tesla постигнаха най-високата си цена от 52 седмици насам, след което през октомври загубиха 36% от стойността си.

Анализаторите все още определят големите инвестиции в Tesla като „риск” и обясняват, че все още не е ясно кога компанията ще „спре да губи пари и ще започне постоянно да печели”.