Какво ще се случи, ако Светът позволи на младите да го опишат? Ако им даде думата? Може да се обиди от мислите им или да се засрами от самия себе си. Може да остане очароват от надеждите им или да се огорчи от разочарованието им. Младите са онези, които показват отражението му такъв, какъвто са им го завещали, с всичките последици на отминали решения.

 

Media Cafe дава думата на младите, а и не само, защото осъзнава, че поне от време на време имаме нужда от тази равносметка. Затова за седма поредна година те организираха националния конкурс за ученици и студенти за текст и кратък филм. Тази година темата бе "Нашият свят", вдъхновена от талантливия пловдивски музикант Николай Николов - Ni.Co, който преди няколко месеца се спомина без време. Въпреки това, Ники остави в сърцата ни не само спомена за добрия си характер, но и музиката, която ще ни следва в бъдещето.

Тази година участие в конкурса взеха близо 300 човека от цяла България, на различна възраст. Най-младият участник бе едва на 12, а най-възрастните достигаха до 45 години. В издание 2018-та можем да отбележим началото на много първи елементи. За първи път имаше категория поезия, която, като че ли, е най-близка до младото поколение. За първи път наградният фонд достигна 3500 лв. 

За първи път бяха раздадени статуетки, специално изработени от пловдивския художник Stern.

Самата церемония продължи 2:30 часа и се проведе в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив с водещи Илия Димитров и Едит Унджиян.

За музикалната програма се погрижиха Пепа Драгоева и Илин, а залата бе пълна с млади и възрастни любители творци. Защото за изкуството старостта не съществува. То е константна величина. Единствено ние се променяме спрямо него.

Категориите бяха разделени на три: проза, поезия и кратък филм. И трите бяха оценявани от компетентно жури по точкова система. Филмите се оценяваха от Димо Стоянов от П.И.Ф., Александър Митов, Весела Матеева, Ивайло Христов и Владислав Севов. Прозата бе разгледана от Недялко Славов, Ина Иванова и Деница Димитрова. Поезията бе оценена от Ина Иванова и родителите на Ники Мариела и Цветан Николови.

И тъй като твърде много творби заслужаваха награди, се раздадоха и доста поощрителни. В поезията тя отиде при Едит Унджиян.  На трето място бе класирана Милена Иванова, която си тръгна с 200 лв. На второ място Белослава Стоянова с парична награда от 300 лв., а на първо Антоанета Белигашкова, която спечели 500 лв., статуетка, грамота и подаръци от Роза Импекс.

В категория проза се раздадоха две поощрителни награди - на Езги Ахмед и на Елена Минчева, които получиха грамоти и ваучер от Rapsody Travel. На трето място се класира Ива Абрамова с награда от 100 лв. и ваучер от Rapsody Travel. На второ Александра Александрова, която получи 200 лв., и на първо Веслина Райчева, която получи 300 лв. и статуетка.

"Всички наградени текстове заслужават първото място. Аз не ги класирам на Първо, Второ и Трето място, защото ми е много трудно да класирам цветове. Прочетох много цветове и всички ми харесаха - и червеното, и синьото, и зеленото, и жълтото.", сподели от сцената Деница Димитрова - зам. директор на Драматичен театър Пловдив.

В категория кратък филм имаше цели десет наградени. Тази категория е и най-трудна, защото освен талант и въображение, включва и познания за използването на снимачна техника. Разбира се, филмите са дело на млади хора, непрофесионалисти в бранша, но идеите им бяха повече от впечатляващи. Засягаха както лични терзания и себеоткриване, така и обществени проблеми. Дори поставяха вселенски въпроси, чиито отговори едва ли някога ще разберем.

Поощрителните награди отидоха при Мелина Атанасова, Антон Ришев, Симеон Давчев, Кристиян Попов и Александра Караджова. На пето място остана Димитър Фердинандов, който получи ваучер от Photo Pavilion. На четвърто място се нареди актрисата Радина Думанян, чийто филм ни накара да се усмихнем и да съзрем цветната страна на живота. Да осъзнаем, че Земята е пълна с красоти, стига да имаш смелост и поглед, за да ги съзреш. Радина си тръгна с чисто нов велосипед "Спринт" от Макском. На трето място се класира Красимира Дуковска, която получи парична награда от 200 лв. Втори бе Стофеан Войводов - авторът на най-краткия филм. Той получи от организаторите и спонсорите 400 лв. Първото място грабна студентът по Режисура Жоро Ставрев, чийто музикален клип ни просълзи. Той е към песента на Liter Jack и Георги Зайков "Аз съм с теб", съдържаща фрагменти от гласа на Ni.Co. Жоро спечели напълно заслужено 800 лв. и статуетка.

"Много е хубаво, че този конкурс се организира за поредна година. Впечатлен съм как все повече млади хора искат да изразят себе си.", каза Александър Матеев при награждаването на финалистите.

Освен всичко, Драматичен театър Пловдив подари и 100 билета на Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" за представление по избор през следващия театрален сезон.

Истината е, че светът на младите се оказа... объркан, разбъркан, мешеница от емоции, страхове, страсти, отрицание, приемане, непримирие, търсене, копнеж. Малко несигурен, но криволичещ към добродетелите. В текстовете проличаваха с депресията, вървяща ръка за ръка с порастването. Сблъскахме се със загубата, с емпатията към другите и апатията към самия себе си. С любовта към всичко и всеки и с болката от нея. Във филмите се видя щастието от детството и страданието на едно дете.

Видяхме цели региони, пустеещи в нищета и как баща прегръща сина си за сбогом на кръстопът. По кой ли път е поел? Къде ли ще го отведе? Видяхме наедно бялото и черното, и сивото между тях, което ги съединява и разединява като най-добър приятел и, едновременно с това, като най-върл враг. Но най-важното, осъзнахме, че всички сме свързани и всички  искаме едно и също - да открием смисъл! Смисъла на този свят, смисъла да ни има, смисъла на живота. Затова и до година ще ви предоставим шанс да зададете екзистенциалните си въпроси - както на нас, така и на вас самите. И дано задавайки си ги, да откриете отговора...

Ето и всички наградени: 

Поезия

1. Антоанета Белигашкова  
2. Белослава Стоянова 
3. Милена Иванова  
Поощрителна награда - Едит Унджиян 

Проза

1. Веслина Райчева-

2. Александра Александрова 
3. Ива Абрамова  
4. Елена Минчева   

Филми 

1. Жоро Ставрев  
2. Стофеан Войводов 
3. Красимира Дуковска 
4. Радина Думанян  
5 Димитър Фердинандов 
6. Александра Караджова  
7. Кристиян Попов 
8. Мелина Атанасова 
9. Антоан Ришев  
10 Симеон Давчев 

Media Cafe отправя специални благодарности към всички, без които този конкурс нямаше да бъде възможен: КЦМ 300 Груп, Healty, MaxEurope, What A Monster, Бижутерия MySilver, Козметична компания Розаимпекс, Mагазин за фотографска техника Photopavilion, Студентски съвет към ПУ "Паисий Хилендарски", Европейско висше училище по икономика и мениджмънт - ЕВУИМ, Драматичен театър Пловдив, Свилен Ноев от Остава, БГ Радио, Radio 1 rock, City, БНТ 2, Жанет 45, PlovdivCLUBS.com, Graffiti.bg

 

Паричните награди са осигурени от генералните спонсори на конкурса  най-вкусните сокове Healty и КЦМ 2000 Груп.