Концепцията за газоразпределителен център представлява това ние да изградим инфраструктурата за доставка на природен газ, както и да създадем борса за търговията с природен газ. "Газпром" излезе с официално съобщение, че има интерес и след завършване на третата фаза на пазарния тест ще имаме окончателното становище. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Какво решение ще вземе Русия относно "втората тръба", България стриктно следва европейското законодателство в областта на енергетиката и по-специално - природния газ", отбеляза тя и уточни, че страната ни работи по диверсифициране източниците на природен газ.

"Ние трябваме да следваме нашия интерес и стриктно трябва да спазваме европейското законодателство... Трябва да се спазват правилата. Съвсем скоро ще стане ясно дали ще мине втората тръба през България или ще стане нещо друго. Всичко правим по реда на правилата, които предвиждат европейските регламенти в областта на природния газ", заяви още веднъж Петкова. Тя поясни, че нашият интерес е да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. 

Петкова заяви, че проектът "Турски поток" през България би струвал между 2 млрд. 600 и 2 млрд. 800 хил. лева. - не на държавата, а на "Булгарстрансгаз", уточни тя. 

Според министър Петкова инициативата на правителството е свързана с актуализация на енергийната стратегия: "Пак ще повторя - всичко онова, което е заложено в актуализацията на енергийната стратегия във връзка с реализацията на такъв енергиен проект като "Турски поток", е свързано с възвръщаемостта на заложените средства... Ние имаме официална информация от "Газпром".

Теменужка Петкова коментира и темата АЕЦ "Белене": "През юни тази година Народното събрание взе решение за реализацията на проекта и Министерски съвет върна статута на проекта такъв, какъвто е бил. Сега българската държава ще участва в реализацията на проекта и търсим стратегически инвеститор".