5-годишният Божидар сподели, че не може да ходи, но вече е написал писмо до Дядо Коледа.

Новият апарат е дарен от „Българската Коледа“ на Дома за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“

Нов робот, дарен на Дома за медико-социални грижи за деца "Вяра, Надежда и Любов" в Бургас от „Българската Коледа“, помага за лечението на 5-годишният Божидар. Момчето загубило способността да се движи след вирусен енцефалит и сега се учи отново. Пред камерата на БНТ малкият юнак сподели, че не може да ходи. Той обаче вече е написал писмо до Дядо Коледа с две желания – пълен кош с коли и дрон, който да е с дистанционно и да лети.
 

Новата техника в дом "Вяра, Надежда и Любов" помага за рехабилитацията за деца от 4 до 12 годишна възраст и на лекарите в диагностиката и прецизирането на лечението.
Роботът дава възможност увредената ръка да извършва сложни движения във всички посоки. Той контактува с детето и го кара да движи засегнатият крайник чрез видеоигра.

„Синът ми беше парализиран целия. Можеше само да говори“, сподели майката на Божидар.
„Детето се ангажира в лечебния процес. Той се осъществява по негово желание и затова резултатите са по-добри“, добави рехабилитатор от Дома за медико-социални грижи за деца.

Новите апарати са за около 240 деца, които месечно преминават през дома за Медико-социални грижи за деца. Автоматичният биохимичен анализатор дава резултати за максимално кратко време и с голяма точност.
Майката на Божидар също ще кандидатства за помощ от „Българската Коледа“.