Тази година има регистрирани и продадени 7 500 ваксини за грип. Не може да кажем, че сме антиваксинално настроени. Българинът узря и започна да си търси ваксини. Догодина Министерството на здравеопазването ще осигури ваксини за хората над 65 години, които желаят да се ваксинират. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок по БНТ.

Тази година има 5 пъти внос на морбили главно по Черноморието. Имаме само 9 случая на морбили и не допуснахме разпространението на заболяването. 7 милиона сме българите, 140 000 ваксини ако се поставят, това е 2 процента. Недоверчивият българин пита, ако 70% са ваксинираните в Холандия, те не боледуват ли, коментира проф. Кантарджиев.

Тази дълга есен се докава циркулация на вируси на горните и долните дихателни пътища. В момента има вируси, които причиняват заболявания, подобни на грип. При тях няма тежките усложнения на грипа. Една суха кашлица измъчи българския народ тази есен. Миналата седмица са потвърдени 6 тежки случая на грип в страната - в Русе, Бургас, Силистра, София и Стара Загора, каза още той.

Излишен е героизмът да се ходи на работа болен. Вместо да дойде някой на работа и да зарази останалите служители, по-добре да си остане вкъщи. Грипът се развива за около 2-3 часа с болки по мускулите и ставите, чести дихателни движения, каза още проф. Кантарджиев.