Тази вечер от 19.00 часа Старозагорската опера ще представи отново балета „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус. Представлението се посвещава на Примабалерината на Старозагорска опера Снежана Дескова. Тя е първата Китри в „Дон Кихот“ от 1984 г. Тя е Учителят и Вдъхновителят на Анелия Димитрова – Примабалерина на Операта сега, която ще танцува в спектакъла във вдъхновяващата роля на Китри.

Преди представлението от 16,45 ч. в бар Опера се организира среща със Снежана Дескова.

Със спектакъла „Дон Кихот“ на 27 ноември бе открито официално 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Балетът “Дон Кихот” е сред върховите постижения на класическия танц.

Солистът и хореограф Аршак Галумян /Arshak Ghalumyan/ е хореограф и премиер солист на Щатсбалет-Берлин. Възпитаник е на Националното балетно училище в Ереван и училището по балет на Хамбургската опера. Асистент-хореограф е Красина Павлова - примабалерина на Щатсбалет-Берлин и гордост за своята учителка Силвия Томова, артистичен директор на балета на Старозагорската опера. Художник на декора и костюмите е италианецът Салваторе Русо. В спектакъла на 27 ноември участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора. В ролите на Китри и Базил зрителите ще видят Анелия Димитрова и Томоки Ишиго, Александър Желев ще бъде Дон Кихот, а Карлос Сантос – Санчо Панса. В останалите колоритни роли ще танцуват Фиорди Лоха, Харука Суга, Марина Сороче, Марта Перез, Мартина Префетто, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Станко Танев, Рио Сузуки и др.