Манол Стоянов
Писателят Кънчо Кънев заяви, че парите за поддръжката на кръста 90 хил.лв., може да се пренасочат за Камерна опера
Лина Ангелова
Албина Анева влезе в ролята на водещ на оформилото се събрание, бившият зам. кмет по културата В. Смиленов (до нея) заяви, че е бил принуден да назначи П. Радевски за директор
Благоевградчанинът Емил Грозданов поиска да се огласи на гражданите какви са разходите и приходите от институцията и от наеми от сградата на Камерна опера

Само 15 общински съветници заеха вчера местата си в пленарната зала на местния парламент на Благоевград за извънредната сесия, на която трябваше да се обсъди съдбата на Камерна опера. Заседанието бе насрочено заради подписите на 15 местни парламентаристи, които в понеделник поискаха подробности около направените съкращения на певците и двама оркестранти в общинския културен институт.

Завчера деветимата съветници от групата на ГЕРБ и колегите им от „Заедно за Благоевград“ декларираха, че няма да присъстват с мотива, че темата ще влезе в дневния ред на редовната сесия на ОбС на 28 декември и поради несъгласие с искането да се отнеме правото, дадено на кмета на Благоевград, да определя числеността и структурата на общинските дружества, в т.ч. и Камерна опера.

Още след тези заявления и коментарите на съветници от други политически групи се разбра, че кворумът ще е под въпрос. Председателят на ОбС Р. Тасков вчера бе единственият представител на „Заедно за Благоевград“, който влезе в залата за сесии.

От подкрепилите подписката липсваха Янка Шейтанска от ПП „Партия на зелените“, но лидерът А. Тодоров обясни, че тя е болна, не дойдоха и Румяна Джолева и Давид Сукалински. Адвокат Илиана Керина обаче бе на мястото си на парламентарната банка, въпреки че подписът й не фигурира под искането за свикване на извънредна сесия.

След две преброявания и четвърт час толеранс за закъснение председателят на ОбС Р. Тасков обяви, че поради липса на кворум сесия не може да се проведе и напусна залата, в която гражданите и журналистите, взети заедно, бяха доста повече от съветниците.

В ролята на водещ обаче влезе Албина Анева и формулирайки ситуацията като градско събрание, предложи да се изслушат гражданите, дошли с намерение да поискат думата в местния парламент по казуса „Камерна опера”. Така пленарната зала на местния парламент се превърна вчера в своеобразен Хайд парк с Къта на ораторите.

Шумно одобрение изпрати на трибуната първо съкратената оркестрантка Лина Ангелова, бивш директор на Камерна опера до март 2014 г., когато бе заменена с Петър Радевски. Ангелова информира присъстващите за работата в Камерна опера по време на управление на Радевски за декларациите му, че общината не търси от тях приходи и затова ще играят и правят концерти безплатно, и за изявленията му: „Докато аз съм директор тук, опера няма да се прави!“.

„По време на некомпетентното управление на Радевски до него стоеше Милослава Йорданова и отговорността за настоящата ситуация е нейна, канеше се една и съща солистка на контрабас, постепенно солистите певци бяха заменяни с инструменталисти и се водеха целенасочени действия за съсипване на Камерна опера“, съобщи Л. Ангелова и допълни: „Настоящата директорка идва само 2 дни в седмицата на работа, или поне досега е било така“. Тя цитира десетките поставени заглавия от директорите преди Радевски и наградите и номинациите, получавани за професионализма и добрата работа на институцията през годините, и нарече него и наследничката му М. Йорданова „гробокопачи” на Камерна опера.

„Подмяната на Камерна опера с оркестър не е преструктуриране, а съвсем друг вид изкуство“, продължи темата художникът сценограф Манол Стоянов и изтъкна, че Камерният оперен театър в Благоевград е единствен на Балканите. Той маркира постиженията в творческата дейност на институцията и огромната й образователна роля сред децата. „Нека не се връщаме към чалгата, към Кондьо и „Шушана“. Преди няколко години попаднах в медиите на анкета с въпрос „Ходили ли сте на опера?“ и помня отговора на мъж, който признаваше, че не е, но дъщеря му ходи. „Горд съм, че живея в град с опера“, казваше човекът. Сега сме на път да загубим една от боите в палитрата на културните и образователни институции в Благоевград, готови ли сме да го направим?“, попита риторично М. Стоянов.

Писателят Кънчо Кънев също взе думата и емоционално подкрепи запазването на Камерна опера в Благоевград, като направи предложение средствата, които се отделят за поддръжка на Кръста над града и които по неговите думи са 90 000 лв., да се пренасочат към културния институт. „Този кръст не е знак на християнска вяра, под него градът е като погребан“, декларира личното си мнение писателят.

А. Анева отбеляза, че в залата е и бившият кмет по културата на община Благоевград Валери Смиленов, който присъства в качеството си на общински съветник, и охотно му даде думата.

Бившият зам. кмет коментира, че очаквал в пленарна зала да се анализира състоянието на Камерна опера, и заяви, че навремето е бил принуден да назначи Радевски за директор, въпреки че той дори не представил план за работата си.

На въпрос на репортер на „Струма“ за персоналната му отговорност като зам. Кмет, който лично „отряза главата” на Лина Ангелова и обяви тогава, че рокадата е заради слаби резултати и ниски приходи, В. Смиленов заяви: „Л. Ангелова беше една от най-привикваните и най-тормозените директори, за да си подаде оставката. Спомням си, че ходих 5-6 пъти в операта. Да, аз присъствах на представянето на Радевски, то бе след среща в моя кабинет, когато наистина аз поисках от него програма и той нямаше такава. Аз бях против това назначение. И не съм казал, че е заради слаби резултати, казах, че от продукта, който те представят, трябва да получават процент. Когато аз представях новия директор Радевски, казах, че смяната е не заради слаби резултати, а защото операта има своето място и тя трябва като институция да присъства в културния живот на града. Никога не съм казвал заради слаби резултати. Лина беше един работещ човек, който знаеше какво прави, а бе заменена от следващия, който не знаеше какво прави. Аз това мога да кажа“, заяви В. Смиленов.

След него мястото на трибуната зае Калоян  Ханджийски с декларация, че заради вярата си в демократизма е подкрепил искането за извънредна сесия. „Вероятно трябва да има промени в операта, но нека да се направят демократично. Дълбоко съм възмутен, че няма дискусия по темата, тези хора (посочи гражданите и част от съкратените от операта в дъното на залата) заслужават поне 1 час да им отделим”.

Съкратената певица Теодора Петрова, дошла с малко закъснение на „Хайд парк“ събранието, се включи с признание, че солистите били натикани да работят само с пиано и принудени сами да си създават работа, защото директорът не го правел.

Дълбокото си огорчение от несъстоялата се сесия изрази от трибуната и БСП съветничката Гергана Янчева: „Когато прочетох декларацията за отказ от присъствие на колегите, търсех разумен отговор за това им поведение. Не сме тук да си играем „на котка и мишка”. Смятам, че има проблем и той трябва да се реши. От изявление на зам. кмета Хр. Шопова разбрах, че са спечелени 1,7 млн. Лв. за ремонт на сградата на Камерна опера, но какво ще се случва в тази сграда, след като операта я няма?!“, попита Янчева.

Последен на банката за изказвания излезе благоевградчанинът Емил Грозданов, който настоя да се изясни каква е издръжката на Камерна опера, какви са приходите от наеми на заведения и площи в сградата и от монтираните антени на покрива и възможно ли е те да покрият разходите на културния институт.

Темата за Камерна опера се планира да се обсъжда на редовната сесия на местния парламент на 28 декември.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА