"Патриотите" искат 50% по-малък налог за автомобили с АГУ

Законът за местните данъци и такси може да определи нов, по-нисък налог за автомобилите с газови уредби, фабрично или допълнително монтирани. Това ще стане факт, ако се приемат предложенията, които готви парламентарната група на Обединените патриоти.



Идеята е да се оформи изключение от по-високия данък за по-старите автомобили – собствениците им да плащат с 50% по-нисък налог, ако става въпрос за превозни средства с маса под 3,5 тона, които обаче имат газова уредба.

„Патриотите” имаха такава идея и при последните промени на закона, но тя беше отхвърлена с нелогичния аргумент, че дори и да има такава уредба в колата, няма гаранция, че тя се използва. Изключението за колите с АГУ се базира на факта, че те са сред най-скромните замърсители на околната среда, както и че използването на газовите уредби е икономически по-изгодно от карането само на бензин.

Тепърва предстои да стане ясен срокът, в който тази поправка на ремонтирания преди месец Закон за местните данъци и такси, ще бъде внесена за обсъждане и гласуване в парламента.