Част от групата благоевградски журналисти, която 5 мин. преди атентата е била на коледния пазар в Страсбург

Осем благоевградски журналисти попаднаха в епицентъра на терористичния атентат в Страсбург. Те са част от група български репортери, поканени от Европейския парламент да се запознаят с дейността му. След приключване на пленарния ден и срещи с евродепутати във вторник групата се отправила по програма да разгледа коледния базар, а после отишли на вечеря в близък ресторант. Малко след като се настанили, лампите внезапно били загасени.

Ето какво разказа от първо лице за преживения кошмар Гергана Илиева:

„Тъкмо седнахме в ресторанта и изведнъж  сервитьорката заключи всички врати и лампите бяха угасени. Чухме писъци от долния етаж , изпаднахме в ужас. Оказа се, че това е бил един от простреляните при атентата, който е потърсил помощ. При нас дойде млада сервитьорка, която, без да всява паника, ни попита дали има сред нас лекар. Разбрахме, че мъжът е починал. Заведението се изпълни с полиция и жандармерия. Ходихме до тоалетна, придружавани от тях.

Изживяхме неописуем ужас. Ние минахме по същото място, където е станал атентатът, 5 минути преди това. По-късно мъж и жена с дете ни разказаха, че са видели двама маскирани да стрелят. Стояхме в тъмното до 1 часа през нощта, а към 2 часа бяхме изведени навън. Преминахме през мястото на атентата, за да стигнем до автобуса, и се прибрахме в хотела, където не сме мигнали цяла нощ. Депутатите са били изведени от Европарламента към 3 часа през нощта. Преди това през целия ден основната тема, по която говориха в Европарламента, беше за сигурността. Вечерта видяхме  грозното лице на тероризма и само 5 минути ни спасиха от среща очи в очи с атентаторите”.

Групата с български журналисти вчера изкара целия ден в Европарламента, днес се прибират в родината.

 

БЕТИНА АПОСТОЛОВА