Едни от най-добрите планински и ултрабегачи, футболисти, гимнастички, както и стотици ентусиасти се събраха в неделя в Южния парк в София, за да бягат с благотворителна цел - да съберат средства за лечението на 2-годишната Нарин от Русе, която страда от детска церебрална парализа.

Малкото момиченце има нужда от рехабилитация и невростимулация в специализирания център за деца в Истанбул, за да може да проходи и проговори. Затова и благотворителното събитие, което обедини любителите на спорта и известни личности, беше под наслов "Бягай, за да може да бяга и Тя!".

В Южния парк още от сутринта се стичаха десетки хора, за да се запишат и бягат, като така помогнат на малката Нарин с таксата за участие, която бе в размер на 10 лева. Те се записваха в 8 отбора, които имаха 8 звездни капитани. Общо участващите бяха над 500!!!

Част от капитаните бяха Кирил Николов-Дизела, ултрамаратонецът Краси Георгиев, Антония Григорова, Мария Николова, Александър Сръндев, Александър Спасов и други. 

Всички, които имаха желание, пускаха пари и в специално отделени кутии. Освен това от няколко дни във Фейсбук събитието на бягането върви търг с продажба на спортни артикули. На призива на Пламен, който от няколко години също е част от бегаческото общество, се отзоваха Лудогорец, Левски, националния отбор, други състезатели по бягане, състезателки по художествена гимнастика и още и още.

Днес, например, фланелка на капитана на Левски Иван Горанов бе връчена на закупилия я на стойност 300 лева. Още доста от артикулите са изкупени, а търгът във Фейсбук продължава до 20 декември. Гимнастичките от националния отбор индивидуално Катрин Тасева, Невяна Владиноав, Петя Борисова и Татяна Воложанина оставиха свои подписи на топка, която също се разиграва на търг. С нея върви и книгата за бронзовите олимпийски медалистки от Рио де Жанейро 2016 година „Златните 8“.

Освен състезатели по бягане и ултрамаратонците, днес художествената гимнастика отново бе най-широко представена в благотворителното събитие. В Южния парк първа се появи една от най-големите ни шампионки в последните години – Силвия Митева. Тя пристигна със съпруга си Илия Янев, който е треньор по спортна гимнастика и малката им дъщеричка. Времето беше приятно, но все пак е декември, но това не уплаши малката наследничка на Силвия, която също получи номер и с мама направи няколко обиколки.

Малко по-късно пристигнаха две от чаровните ни златни момичета – Ренета Камберова и Снежана Дечева. Те бяха записани в отбора на Краси Георгиев и също навъртяха няколко километра. „Днес всички ние сме в един отбор, в отбора на Нарин. Бягаме, за да може Нарин да проходи и един ден да бяга заедно с нас. Помогнете на това малко ангелче“, призова Рени Камберова, която от повече от една година е председател на сдружение „Пазарджик спортува“ и ръководи спорта в родния си град. Неотдавна Камберова също организира сериозно атлетическо състезание в Пазарджик, което се оказа доста успешно и със сигурност ще има още подобни издания, пише beautyinsport.com.

По алеите на Южния парк освен известните ни бивши и настоящи спортисти, видяхме футболният треньор Костадин Ангелов със съпругата и детето им, още представители на различни спортове, както и много хора, които ентусиазирано помагаха за каузата.

„Имаше и такива, които минаваха, нареждаха се на опашката и когато разбираха каква е каузата, се включвах а веднага, като си взимаха номер и започваха да въртят обиколки. Това не е състезание да покажем кой е по-добър, а състезание, в което всички сме заедно и помагаме на Нарин“, каза Пламен Славов. До него неотлъчно бе Ахмед Ахмед, чичото на Нарин, който също е представител на бегаческото общество и е познат с прякора си Фараона.

„Благодарим на всички. Вие имате добри сърца“, завършиха двамата…

Нарин се ражда на 31 май 2016 година, но получава кръвоизлив в мозъка, като 24 часа е на апаратно дишане и прекарва две седмици в кувьоз. Когато е на годинка й е поставена диагнозата детска церебрална парализа, съпътствана с епилепсия. Родителите на момиченцето са посещавали различни лекари, а битката за живота й продължава. Диагнозата е свързана с тежки малформации, които не позволяват на момиченцето да проходи, както и с проблеми в сетивните органи. Майката на Нарин Сюлбие не спира да се надява, че с помощта на добри хора детето й ще успее да проходи, да говори и да има нормално детство, каквото заслужава. "09.12.2018 г - тази дата никога няма да забравя. Всички си оставиха личните ангажименти и се притекоха на помощ на Нарин, като организираха благотворително бягане. Аз като майка на едно силно и борбено дете, ви казвам: Виждам упоритостта й, усещам желанието в нея и силно вярвам, че моето слънчево дете с помощта на добри хора ще постигне най-доброто и един ден заедно всички ще бягаме в Южния парк на София", сподели във Фейсбук майката на Нарин. Тя сърдечно благодари на организаторите на събитието, които нарече Ангелите на къдрокоската Нарин, на футболистите и гимнастичките, както и на всички хора - малки и големи, които се включиха да бягат за Нарин.

"Вие сте доказателството, че българският народ притежава златното добро сърце, винаги готови да помагат на нуждаещите се. Бъдете горди със себе си и щастливи", казва още Сюлбие.

Въпреки страшната диагноза от центъра за деца с увреждания в Турция дават добри прогнози за Нарин. Но за да продължи битката, семейството на 2-годишното момиченце се нуждае от 75 000 евро, което е непосилна сума за тях. Лечението ще бъде много дълго, изпълнено с много курсове на рехабилитации и съпътстващи операции.

Всеки, който иска да подкрепи Нарин в нелеката й битка да води пълноценен живот, може да дари средства в разкритата банкова сметка:

IBAN: BG40 FINV 9150 1317 2329 25

BIC: FINVBGSF

Титуляр : Narin Ayvaz / Нарин Айваз