За последните три месеца Комисията е спечелила в полза на държавата над 1,5 млн. лв. Това каза Антоанета Цонкова – член на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), на изслушване по време на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

„За отчетния период от 20 септември, когато представихме първите резултати, сме приели решения за образуване на 43 производства, като стойността на бъдещите искове по тях е в размер на над 53 млн. лв. Внесли сме и 67 мотивирани искания пред окръжните съдилища, като общата им стойност е над 63,5 млн. лв. За тези три месеца сме спечелили три дела, като общата стойност на присъденото в полза на държавата е над 1,5 млн. лв.“, заяви Цонкова. Тя обясни, че това имущество представлява един апартамент в Габрово, пет магазина – два във Варна, един в Айтос и един в Бургас, кафе-сладкарница в Карнобат, жилищна сграда на 4 етажа, от която КПКОНПИ е отнела 1/6 част, двойно място от 6 дка, 55 дка ниви, 4 дка овощни градини, едно моторно превозно средство, 224 хил. лв. парични средства и др.

„За миналата година Комисията е приела 101 решения за обезпечаване на имуществото, а сега са със 75% повече - т.е. 176 решения сме взели. Предявили сме 96 иска миналата година, а сега са 141 броя. А прекратените производства за миналата година са били 125, а сега са 361 и се надяваме до края на годината да достигнем 200%“, каза още Цонкова.