Приморско почете покровителя на рибарите и моряците. Тази вечер ще грейне в очакване на Коледа

Венец в памет на загиналите моряци хвърли кметът д-р Димитър Германов


В 18:00 ч. ще бъдат запалени коледните светлини на града




Традиционно и тази година жители и гости на Приморско празнуваха Никулден – деня на рибарите, моряците и банкерите. Празничната програма започна в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където отец Гавраил отслужи тържествена света литургия в чест на покровителя Свети Николай Мирликийски и за благоденствие на Приморско.

Жители и гости на града се включиха в литийното шествие от църквата към пристанището. В него традиционно участваха кметът на община Приморско д-р Димитър Германов и служители на Общинската администрация. Шествието премина през паметната плоча на загинали рибари от Приморско. Те бяха почетени с полагане на венци и цветя. Венец в памет на загиналите моряци пък беше хвърлен в морето.



Раздаване на осветена рибена чорба, печена риба и вино бяха също част от програмата на Приморско за празника на Свети Николай Чудотворец.

В 17.30 часа пред Общината ще започне детски спектакъл „Коледно сияние“, на чийто финал ще бъдат запалени коледните светлини на града и ще грейне 10-метровата коледна елха.

Празнично настроение цареше и в рибарския заслон, където морските хора на Приморско се бяха събрали да почетат своя покровител.

Китен също отбеляза Никулден. Празненството се състоя на площада пред кметството в града. Децата от детска градина „Пролет” отправиха своя музикален поздрав към гостите, а от кметството направиха изненада на имениците-юбиляри, които  получиха поздравителен адрес от кмета на Китен.

Изненада бе подготвена и за рибарите от Китен – Ивана Жекова им подари кораб, изработен от морски елементи.

Събитието в Китен бе уважено от кмета на община Приморско д-р Димитър Германов и главния секретар на общината Мария Георгиева, които отправиха пожелания за здраве и благоденствие.







В категории: Приморско