Д-р Таня Ракаджиева е специалист по акупунктура и акупресура и китайска народна медицина. Завършила е Медицинския университет в Пловдив; има специализация по акупунктура и акупресура от Медицински университет - София; курс по рейки - всички нива; лечение с прана; су-джок терапия. Д-р Ракаджиева е член на БЛС, както и на Българското дружество по традиционна китайска медицина. Тя практикува и японската New Scalp-акупунктура на проф. Ямамото. 

- Д-р Ракаджиева, в какво се състои комплексната терапия, която прилагате? Индивидуална ли е тя за всеки пациент? Какви методики и процедури прилагате във вашата практика?

- Да, комплексната методика е индивидуална за всеки пациент. Аз прилагам както класическа китайска иглотерапия, така и японската иглотерапия на проф. Ямамото. Веднага обяснявам, че при нея иглите се поставят на скалпа. 

Практикувам и аурикулотерапия, при която иглите се поставят на ухото, тъй като там се намират проекционните зони на всички органи. А иначе терапевтичните процедури, които влизат в комплексната методика, са: иглотерапия; лазертерапия; лазерна козметика; електроакупунктура; вендузен масаж; су-джок и моксотерапия; аурикулотерапия. Искам да изтъкна, че тези методики могат да се прилагат при всички пациенти с изключение на бременни жени и онкоболни.

 

Д-р Таня Ракаджиева

- Кои заболявания се повлияват най-добре? Какви са най-честите ви пациенти?

- Чрез комплексната методика се лекуват широк кръг заболявания: остри простудни; тревожност, стрес, депресия, безсъние; сърдечна и страхова невроза, вегетативна дистония; главоболие, мигрена, световъртеж; напрежение, сърцебиене, отпадналост; болки във врата, гърба и ставите; дископатия, плексит, ишиас; гонартроза, коксартроза; невралгия на тригеминалния нерв и т.нар. пареза на фациалис; астма, сенна хрема, хроничен бронхит; гастрит, язва, колит, запек; регулиране на кръвното налягане, както и на хормоналния дисбаланс; отслабване и борба с целулита; кожни болести, в т.ч. псориазис. И не на последно място - климактеричен синдром. 

- Моля ви накратко да обясните същността на методите, които прилагате и ефекта от тях?

- По принцип иглотерапията се базира на правилното разпределение на енергията Чи, която циркулира в нашето тяло по енергийни канали, наречени меридиани. Когато има блокаж някъде по хода на тези меридиани, съответните органи не се захранват правилно с енергия и се получава дисбаланс, т.е. заболяване. Чрез стимулиране на акупунктурните точки с игли се възстановява тази дисхармония. Аз извършвам шийна диагностика и от прегледа установявам кои органи са с недостиг на енергия, след което ги стимулирам с иглотерапия. И затова пак казвам, че подходът е индивидуален. 

При поставянето на иглите в акупунктурните точки в мозъка на човека се отделят хормоноподобни субстанции като ендорфини, простагландини, противовъзпалителни, противоболкови и противоалергични вещества. Иглотерапията оказва имуностимулиращо, антистресово, болкоуспокояващо, противовъзпалително, противоалергично действие. Затова и заболявания на опорно-двигателния апарат като дископатии, дискови хернии, артрози се повлияват много добре. Както и депресивни състояния, панически атаки, страхови неврози и др. Лечението с игли помага на организма да се възстанови сам и по никакъв начин не му вреди. За разлика от лекарствата. Освен това иглотерапията може да се провежда успоредно и с приема на лекарства.

- Понеже сме обсъждали иглотерапията като призната от официалната медицина методика, ще ви помоля да се съсредоточим върху аурикулотерапията. Какво е характерното за нея?

- Аурикулотерапията, както споменах вече, е методика, при която на ухото се поставят микроигли, те могат да останат две седмици постоянно там. Искам да изтъкна, че това е много ефективен и удобен за пациентите метод. Върху ушната мида има много нервни окончания и кръвоносни съдове, които образуват енергийни точки. Те могат да бъдат обработвани чрез масаж, микроигли или семенца, залепяни с пластир, като по този начин се въздейства на целия организъм. Ето тези техники обхващат и обясняват същността на аурикулотерапията. Методът е много ефективен, безболезнен и няма никакви странични действия. Както казах, микроиглите се залепват за кожата с лейкопласт, пациентът ги носи 10 - 15 дни, без това да пречи на нормалния му ритъм на живот. Микроиглите се поставят в специфични точки за общо въздействие и точки на ушната мида, които имат общо регулиращо и хармонизиращо въздействие. Освен всичко друго така поставените микроигли потискат чувството за повишен глад и жажда и способстват за изграждането на нов здравословен хранителен режим.

Ако позволите, тук ще направя едно малко, но любопитно отклонение, надявам се да е интересно за вашите читатели. Аурикулотерапията идва като практика от Изтока, Персия и Египет, много векове преди Христа. Там лекували най-различни болести чрез въздействие върху определена зона от ушната раковина. Още в древността знахарите са забелязали, че плоската раковина означава малки бъбреци, които не работят достатъчно добре. Колкото повече стърчи и е релефно ухото, толкова по-активни в дейността си са вътрешните ни органи. Твърдите уши отговарят на бъбреци с отлични функции, а тънките са показател за бъбречна недостатъчност. Ушите ни са обсипани с биологично активни точки. Затова масажирането им бързо мобилизира силите на тялото. В резултат моментално може да се повдигне нервният тонус на организма, да спадне рязко умората, да се разбудят дълбоки резерви, да се отключат енергийни извори. 

Приносът на моксите в оздравяването

От дълбока древност в Китай наред с иглоубождането, се е използвало и нагряване на акупунктурните точки. Най-ефективно е нагряването с топлината на тлеещ див пелин, наричан мокса. Това всъщност представлява пелинова пура. Днес точно това наименование носи и самият метод за въздействие на точките чрез нагряването им. Въздействието с мокса е най-физиологичният, удобен, приятен, мощен и резултатен метод за активиране на акупунктурните точки. Той е по-ефективен от всички останали методи на въздействие, особено при лечението на хронични болести и болки при възрастни и деца. 

“В тази връзка ще кажа няколко изречения и за су-джок терапията - това е корейска система за повлияване на заболяванията на човешкото тяло. При нея също се използват биологично активни точки по система от меридиани (подобно на китайските меридиани), разположени върху длани и ходила. От корейски преведено означава: Су - длан; Джок - ходило. Контролирайки енергийната система на човешкия организъм чрез Су-Джок, може да се повлияят редица заболявания, както и да се укрепят защитните сили на организма”, допълни специалистът. 

Яна БОЯДЖИЕВА