Приключи полусезона за Детско-юношеската школа на Хебър. Това е поводът да разговаряме с директорът на „академията” Спас Спасов.
 
- Завърши още една успешна година за Хебър, разкажете ни за успехите на академията в турнири и първенства?
- Да, бих я нарекъл успешна от гледна точка на това, че академията прогресивно се развива във всеки един аспект, децата желаещи да тренират футбол се увеличават с всеки изминал ден, направи се един чисто нов терен, последно поколение с изкуствена трева, също така се реновира терена на спортното училище и на междинното, имаме чуждестранен методист на школата, с което малко отбори могат да се похвалят, имаме млади треньори, които получават нужното обучение. Академията може да се похвали също така и с три спонсора това са на първо място Общнина Пазарджик в лицето на кмета г-н Тодор Попов, парфюмерийната и козметична фирма „Рефан" и фирма „Нова Трейд", която предоставя изворна вода „Бачково" на Академията. Тук искам да изкажа благодарности на тези фирми че повярваха в нас и нашия проект, надявам се и в бъдеще да си сътрудничим и да популяризираме спорта в България! Затова казвам, че е успешна годината за нас. На този етап за нас резултатите не са от такова голямо значение, по-важно е да научим децата в академия Хебър да играят правилен футбол, резултатите ще дойдат на по-късен етап.
- Какви са наблюденията Ви, имат ли младите момчета от Пазарджик изградени навици да играят и тренират футбол?
- Трудни и дълги са тези процеси с изграждането на футболни навици и особено, когато децата са по-големи и са изпуснати, с тях се работи малко по-трудно, но с упорита работа от треньорския екип на школата съм сигурен, че нещата ще се подобрят значително. При по-малките деца нещата вървят повече от добре, там проблеми нямаме, просто децата са гладни за футбол и попиват всичко казано и показано от треньорите им.
- Какво според Вас беше решаващото за този бум на желаещи млади хора от Пазарджик и региона да тренират футбол в Хебър?
- На първо място ще започна с условията. За да имаш желание за развитие от един спортист, най-напред трябва да му създадеш условия. С решителната намеса на община Пазарджик за малко повече от 1 година на спортна база „Георги Бенковски” се случиха чудеса. Към момента клубът има 4 тренировъчни терена с естествена настилка, един модерен изкуствен терен последно поколение и един официален. Реално всички тези игрища и терени в по-малка или голяма степен се ползват от различните формации на Академията. Специално за деца и юноши бяха изградени и отделни съблекални. На второ място идва работата на треньорите, за чиято квалификация и преквалификация клубът се грижи постоянно. На трето място за успеха на този наш модел е стегнатата организация. Всичко това обединено в едно явно е накарало родителите на тези деца да се доверят на Хебър за обучението и професионалното израстване в бъдещето на младите таланти.
- Все повече момчета от академията попадат в групата на мъжете в Трета лига, виждате ли в тях новия Кирил Василев, Петър Ковачев или Иван Папазов?
- Да, това е радващо, че попадат в полезрението на старши треньора Николай Митов, повечето са по на 16-17 годишна възраст и имат нужните качества, въпроса е, че трябва да се трудят неуморно и да са всеотдайни в тренировъчният процес за да стигнат нужното ниво. Политиката на Хебър е да залага на собствени юноши в представителния отбор, надявам се един ден да има в отбора 20 местни футболисти и само 2-3 от други градове. Всички знаем какви добри футболисти е имало в миналото от нашата школа, аз съм убеден, че след време пак ще се гордеем с такива именити играчи.
В академията на Хебър прави впечатление, че залагате на младите треньори ще продължите ли да залагате на това?
- Това са ми принципите и мисля, че и за напред ще работя с по-млади треньори. На всеки треньор му е дадена възможност и всеки трябва да си заслужи мястото в Академията.
- Привлякохте и испански методист в лицето на Оскар Хименес, разкажете ни повече за работата му и какво промени в Хебър?
- Доста неща се промениха от както Оскар е при нас, като почнем от мисленето и манталитета, минем през организацията на работа и стигнем до тренировъчния процес, който е доста по различен от нашия в началото беше малко трудно за треньорите, но мисля, че вече свикнаха с неговите изискванията и почнаха да се справят много успешно. Има също така и много неща върху, които още трябва да работим и да подобряваме за да достигнем нужното ниво на водещите школи.
- Треньорите имат ли свобода в тактически план или всички отбори в академията спазват една и съща тактика и стил на игра?
- Няма как 15 отбора да тренират тактически едно и също, защото има разлика във възрастта, а в отделните възрасти се набляга на отделни компоненти от играта, изключение правят U19, U17 и U15, там има зададени упражнения, с които трябва да работят заедно с треньорите им за да подобряват тактическите действия. При по-малките, които играят футбол 5, 7 и 9 мисля, че не трябва да се ограничават треньорите, затова те имат пълна свобода да моделират своите отбори.
- Как оценявате като цяло юношеския футбол в България?
- Ако трябва да правим сравнение от преди 10 години мисля, че все повече клубове започват да обръщат внимание на младите състезатели в школите, но за жалост изоставаме значително от средно европейските клубове, да не говорим за по-големите. Правилният път според мен е в инвестирането на добри бази, с което да се подобри тренировъчния процес в школите, малко са клубовете в България, които могат да претендират че имат добри условия за работа.
- В „Зона Пловдив" имате доста отбори, какво е нивото на първенството?
- Нивото е доста добро за българските стандарти има много отбори, които са с изравнени възможности, може би само Ботев е така категорично над всички, това ми беше и идеята преди близо година и половина, когато почнахме да възраждаме школата, да участват колкото се може повече деца в първенства, за да трупат опит и Пловдив беше един от тези варианти, мисля че не сбъркахме.
- Пазарджик се счита за футболен град, а все още въпреки успехите при мъжете рядко посещаемостта минава 1000 човека, къде е причината според Вас?
- Да, Пазарджик е футболен град и трябва да има по-голяма подкрепа от страна на феновете, но и аз нямам обяснение. Надявам се обаче в скоро време пак да върнем публиката на стадиона. На всички ни е ясно, че това може да стане с добра и постоянна игра.
- Къде виждате все още проблеми в школата, какво трябва да се подобри?
- Вярвам, че за да бъде една футболна академия продуктивна трябва да има разработена ясна визия, кои са основните страни на един млад футболист и как да се комбинират и дозират, при работа с всеки един състезател, за да може на 19 години, той да се доближи максимално до модела на професионален футболист. Мисля, че трябва още да работим с треньорите в тази насока за да се намерят точните средства (упражнения) и да обучат максимално ефективно своите възпитаници, като се съобразят с тяхното моментно ниво, възраст и интелект.
- Какво си пожелавате за 2019 г. и какво трябва да се случи за да кажем, че и тя ще е успешна?
- Пожелавам си на първо място здраве за всички мои близки, приятели и познати, пожелавам си също така през 2019 година да стане реалност и другия проект с изграждането на маломерен изкуствен терен с балон и по този начин да подсигурим на децата по-добър комфорт през зимните месеци. А какво трябва да се случи за да е успешна годината мисля, че всички знаем отговора на въпроса и това е мъжете на Хебър да влезе там, където му е мястото при професионалистите, това ще е не само голям плюс за региона и града, но и за Академия Хебър.